Hirdetés
. Hirdetés

Az új Microsoft Office is kétarcú lesz

|

Továbbfejlesztett csoportmunka, illetve üzleti intelligencia képességekkel, valamint olvasóbarát funkciókkal és metrósított felülettel érkezik majd az Office 15.

Hirdetés

Az Office 15 technológiai előzetesét még január végén adta ki a Microsoft néhány kiválasztott tesztelő számára, akikkel természetes módon titoktartási szerződést írattak alá. Ennek ellenére egyre több információ derül ki a vélhetően jövőre megjelenő irodai programcsomagról, amelyeket a Verge megpróbálta egy csokorba összegyűjteni. Nézzük, hogy mit lehet tudni az Office 15-röl!

Kis csalás: metró megjelenés Win32 alapon

Egyrészt a tesztelők beszámolója szerint az irodai programcsomag jelen állapotában hagyományos desktop alkalmazásként képes futni Windows 7 és 8 alatt. Ennek ellenére elképzelhető, hogy egyes megoldásoknak lesz Metrós megfelelőjük is, ám ezt csak az Office 15 ARM kiadásának az első debütálása után lehet csak biztosan megmondani. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Word, az Excel, a PowerPoint és az Outlook marad a kaptafánál (Win32 alapokon), máskülönben a Windows 7 felhasználók népes táborát elveszítené a potenciális vásárlók közül a Microsoft.

 



A felület jelentősen letisztult lehet majd, mivel a webre kikerült képernyőfotók alapján a szalag alapesetben minimalizálva lesz, és csak kattintásra (vagy érintésre) jelenik majd meg a teljes valójában. Az Office 2010-ből már megismert, File gombbal előcsalható Backstage menü továbbra is elérhető lesz. Azaz habár desktop alkalmazásokról lesz szó, azok kialakításukban úgy fognak kinézni, mintha a Windows RunTime környezetre tervezték volna azokat. Ez egy apró vizuális trükk, amely logikusnak tűnik, ha végiggondoljuk a piaci kívánalmakat.

Úgy tűnik, hogy a Microsoft az olvasási és a tartalomgenerálási élmény javítására is törekszik azzal, hogy alapesetben egy teljesen letisztult felülettel fog majd találkozni a felhasználó. Ez az Internet Explorer 9 fejlesztésénél is megmutatkozott, csak ezen esetben nem a weblapok jelenhetnek meg a lehető legnagyobb méretben, hanem a dokumentumok.

 



Új elem lesz az "Olvasási üzemmód", amely eltávolít majd minden zavaró elemet a képernyőről és a szöveget - a könnyebb fogyasztás érdekében - több hasábba tördeli majd. Illetve az Office könyvjelzőzni fogja a dokumentumokat, hogy a felhasználók egy kilépés után is külön navigálás nélkül tudják folytatni az olvasást. Debütálhat még az objektum nagyítás, megjelenítés és eltüntetés utasítás. Utóbbi kettővel egy kattintással (tapizással) lehet majd a képeket, táblázatokat és diagramokat eltüntetni, illetve megjeleníteni majd a dokumentumokban, míg a nagyítás esetén mindegyik objektum teljes képernyőn jelenik majd meg.

A hírek szerint a Word 15-tel PDF dokumentumok is megnyithatóak, és újrafolyathatók lesznek, mintha azok a szövegszerkesztővel készültek volna. Ezen felül online elemek -például YouTube videók - is könnyedén beágyazhatóak lesznek a dokumentumokba.

 



Fejlesztett csoportmunka funkciók

Az Office 15-ben ezen felül hangsúlyos elem lesz a PowerPoint 2010-ben már bevezetett közvetítés funkció, amellyel a Windows Live (amelynek a neve a Live ID Microsoft fiókká történő átnevezése miatt változhat) szolgáltatáson keresztül az irodai csomaggal készített dokumentumok könnyedén publikálhatóak lesznek több szerkesztő és olvasó számára.

 



A csoportmunkát segítik majd az alkalmazásokban megújítandó "Változások követése" funkciók, amelyekkel a szerkesztők megjegyzéseket fűzhetnek a változásokhoz - pontosan ott, ahol a módosítás történt.

Üzleti intelligenciára fókuszál az Excel 15

A közös újdonságok megjelenésén túl a táblázatkezelőben főként az üzleti intelligencia képességek fognak a leginkább továbbfejlődni, azaz a felhasználók az eddigieknél könnyebben vizualizálhatják majd az adataikat. Az új "Quick Analysis Lens" ehhez ad majd egy gyorsan bevethető eszközt, míg a Flash Fill az adatok gyors újraformázásában, illetve elrendezésében kínál majd segítséget.

 



Az új PowerPointtal kapcsolatban elsőként a 16:9-es arányú dokumentumok alapbeállítását lehet megemlíteni, amely mellett jobb lesz az Excel-integráció, valamint a program táblagépekkel és mobileszközökkel való vezérlését is javítják majd.

 



Az Outlook 15 egy új "Peeks" képességgel fog rendelkezni, ahol a felhasználók láthatják naptárukat, a fontosabb üzeneteket, és a feladataikat egy helyen. A naptár egy új időjárás funkciót is kap, így a levelező tulajdonosai majd egy találkozó szervezésekor a természeti elemekkel is számolhatnak majd. Új elem lesz majd még az egyklikkes válasz,  és várhatóan  többfiókos kezelésen is javítanak majd.

A kakukktojás: OneNote

A pletykák szerint az Office csomagból csak két alkalmazást programoznak át WinRT alrendszerre: a Lync-et és a OneNote jegyzetelőt. Azaz a OneNote 15 lehet a végfelhasználóknál az egyetlen ízig-vérig metrós alkalmazás, míg a többi esetén erre vélhetően az Office 16-ig várnunk kell majd. Az persze érdekes kérdés, hogy mindez miként fogja érinteni a Windows 7 felhasználókat. A OneNote 15 elérését valahogy számukra is biztosítani kell, azaz vélhetően két variánssal is rendelkezni fog majd a jegyzetelő.

 



A OneNote egyik újdonsága lesz az automata frissítés funkció, amely a beágyazott Visio és Excel diagramoknál lesz majd nagyon hasznos. Ezen felül várhatóan javítanak majd a táblázat-kezelőjén is, amely mellett természetesen az érintéssel történő vezérlés is hangsúlyos elem lesz.

Fontos, hogy ezen megállapítások az Office 15 technológia előzetese alapján születtek, amely még nem egy kész, kiforrott verzió, így elképzelhető, hogy a végleges verzióból néhány funkció ki fog kerülni, mint ahogy új képességek is érkezhetnek még. Ez idővel letisztázódhat, mivel az irodai programcsomag első publikus tesztverziója valamikor nyáron megérkezhet.

A képek forrása: theverge.com

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.