Hirdetés
. Hirdetés

Az üzenet már nem palackban érkezik

|

Új fejlesztéseket tesztelnek tengeri segélykérések szöveges továbbítására.

Hirdetés

A két évvel ezelőtt, 2013 júliusában indított, nagyjából busz méretű Alphasat minden idők legnagyobb és legkomplexebb távközlési műholdjának számít Európában. Alapvető feladata új műholdas kommunikációs megoldások és eljárások kidolgozása. Ennek egyik fontos eleme az ESA és az Inmarsat közötti együttműködés, melynek keretében a tengerészeti mobil kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó cég az európai holdon teszteli új fejlesztéseit. Most, két évvel az indítás után az űrkutatási oldal, az Űrvilág jelentése szerint az Alphasat átveszi az InmarsatT I-4 F2 műhold szerepét és a jövőben az Inmarsat I-4 F1 és I-4 F3 műholdakkal együtt biztosít globális Inmarsat szolgáltatásokat az L-sávban.

Hirdetés

A szélessávú globális hálózati technológia (Broadband Global Area Network, BGAN) a legfejlettebb földi hálózatokhoz nagyon hasonló mobiltechnológia, ezzel szemben – a geostacionárius műholdaknak köszönhetően – jóval nagyobb területen és sokkal több felhasználónak biztosít szolgáltatást.

A szatellit által biztosított technológiáknak köszönhetően most két új szolgáltatást tesztelnek a fejlesztők. Az egyik a tengeri segélykérések szöveges továbbítása, mellyel elkerülhetővé válna a beszédadásokra sajnálatosan jellemző információvesztés, hang-, szókimaradás, szakadozás. Noha ez általánosságban is zavaró, de egy vészhelyzetben kifejezetten veszélyes. A másik ötlet a szimultán telefonhívások megvalósítása, azaz egyetlen hajófedélzeti terminál pontosan kilencszer annyi telefonhívást lesz képes egyszerre kiszolgálni, mint most, amely szám jelenleg 1. Ez azt jelenti, hogy nem csak a személyzet tagjai folytathatnak beszélgetést, hanem az utasok is. A rendszer persze elkülönítve kezeli, túlterheltség esetén pedig nyilvánvalóan az első csoport hívásai kapnak prioritást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.