Hirdetés
. Hirdetés

Ázsia mentheti meg a MySQL-t?

|

Az Oracle-Sun akvizíciót érintő, várhatóan pozitív EB-döntés miatt az ügylet ellenzői most a kínaiaktól és az oroszoktól kérik, akadályozzák meg a MySQL bekebelezését.

Hirdetés

Elemzők szerint az Európai Bizottság végül mégis jóváhagyja az Oracle-Sun összeolvadást, annak ellenére, hogy korábban komoly aggályokat fogalmazott meg az ügylet kapcsán. A vita a nyílt forráskódú MySQL adatbázis körül zajlik, az ellentábor - Michael 'Monty' Widenius, a MySQL alapítójának vezetésével - attól tart, hogy az Oracle nem kíván komoly erőfeszítéseket tenni az open source adatbázis fennmaradásáért és továbbfejlődéséért. A MySQL belső konkurenciaként jelenhet meg az Oracle adatbázis-portfóliójában, még akkor is, ha a vállalat a felsőkategóriás adatbázisok piacára fókuszál, míg a MySQL elsősorban a kis- és középvállalatok körében népszerű. A belső konkurencia pedig azt eredményezheti, hogy az Oracle tudatosan elgyengíti a MySQL-t.

Keleti szövetségeseket keresnek

Az EB várható döntése miatt Widenius most a kínai és orosz hatóságokhoz fordul, jobb híján tőlük várja az ügylet megtorpedózását. Hétfőn kiadott közleményében azt írja, az európai versenyellenes ügyekkel foglalkozó testület gyengén kezelte az ügyet, és a múlt hónapban gyakorlatilag megállapodott az Oracle-lel, hogy feltétel nélkül engedélyezi a Sun Microsystems felvásárlását. "Az Európai Bizottság bátorságot és szakértelmet mutatott a vizsgálat nagyobbik része alatt, ám gyengének bizonyult a végjátékban" - írta Widenius. Kína és Oroszország "erős, magabiztos, a nyílt forráskódot támogató országok, és minden lehetőségük adott, hogy az EU-nál jobb munkát végezzenek az ügyben." A Kínai Kereskedelmi Minisztérium (Chinese Ministry of Commerce, MOFCOM) és az Orosz Szövetségi Versenyügyi Hivatal (Russian Federal Antimonopoly Service, FAS) még nem hozta meg döntését, ezért fordulhatott hozzájuk a volt alapító. Widenius csalódottságának adott hangot, mert szerinte az EB a vizsgálat során nem vette kellő mértékben figyelembe az ellentábor véleményét.

Tovább tiltakoznak

A MySQL védelmezője tavaly december végén indította el a helpmysql.org website-ot, amelyen az ellentábor megszervezésével és aláírásgyűjtéssel próbál nyomást gyakorolni az ügyben döntési jogkörrel bíró hatóságokra. Monty két alternatív megoldást javasol: a MySQL-t egy harmadik félnek kéne értékesíteni (lehet, hogy magára gondolt, mivel ő is érdekelt egy ilyen csoportban) vagy Apache 2.0 nyílt forrású szoftverlicenccel kellene közzétenni. Kínából eddig 600, Oroszországból 800 aláírás érkezett az oldalra, amelyen eddig 30 ezren nyilvánították ki nemtetszésüket az akvizícióról.

Lefutott meccs

Az Oracle az EB aggályai miatt garanciákat vállalt, hogy legalább öt évig biztosítja a MySQL fennmaradását és fejlődését, Widenius szerint azonban ez nem elég. A tízpontos listán szereplő garanciák betartása vagy be nem tartása ráadásul csak magánperes úton tisztázható, nem tartozik az EB hatáskörébe.

A testület legkésőbb január 27-én hozza meg végleges döntését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.