Hirdetés
. Hirdetés

Azt rögzíthetsz, amit engedünk!

|

A filmgyárak új technológiája megakadályozná, hogy a digitális videófelvevők tulajdonosai rögzítsék az általuk kijelölt műsorokat.

Hirdetés

Az Amerikai Filmgyártók Szövetsége (Motion Picture Association of America - MPAA) kezdeményezésére a Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) elindított egy vizsgálatot, melynek végeredménye akár törvénymódosítás is lehet. Ez nem kevesebbet tenne lehetővé a műsorszolgáltatók számára, mint hogy megakadályozzák bizonyos filmek rögzítését digitális videófelvevőkkel (DVR). Az a technológia, amely mindezt lehetővé teszi, már létezik. Azonban eddig a Választható Kimeneti Vezérlés (Selectable Output Control - SOC) használatát korlátozta az FCC. Az MPAA azonban változtatást szeretne a korlátozással kapcsolatban azért, hogy a DVD-n vagy Blu-ray lemezen még meg nem jelent, nagy felbontású filmek sugárzásakor megakadályozhassa azok rögzítését.

Hogy pontosan értsük, mit és miért szeretnének korlátozni a gyártók, nem árt, ha tudjuk, hogyan működik a mozifilmek disztribúciója. Egy nagyjából három éves időszakban számos fázison mennek át. Először a filmszínházakban vetítik őket, majd nagyjából 60 nap múlva repülőgépek fedélzetén láthatóak, illetve szállodák vendégei élvezhetik ezeket - utóbbiak természetesen fizetség fejében. Általában 120 nappal a mozibemutató után kerülnek DVD-re, Blu-rayre és olyan internetes médiaáruházakba, mint az iTunes, valamint a lemezkölcsönzőkhöz. Ezután egy hónappal kerülnek a fizetős, térítés fejében egyszeri megtekintést biztosító szolgáltatókhoz (video on demand / pay-per-view). Végül az olyan előfizetős csatornákhoz, mint az HBO, majd még később az ingyenesen fogható és kábeltelevíziókhoz jut az anyag.

Az Egyesült Államok rövidesen átáll a digitális televíziós műsorszórásra, amit a stúdiók szeretnének kihasználni, és filmeket még "sokkal az optikai adathordozókon való megjelenések előtt", az úgynevezett MVPD-k (Multichannel Video Programming Distributors - az FCC definíciója a fizetős televíziós programszolgáltatókra) számára is sugározhatóvá tenni. Mivel a digitális műsorszórás révén a nézők HD minőségben rögzíthetik a műsorokat, az MPAA attól fél, hogy az így felvett és a fájlcserélők lévén az interneten elterjesztett illegális kópiák tönkretennék az optikai lemezen terjesztett filmek piacát - ennek pedig a felvételek korlátozásával szeretné elejét venni. Az MPAA azt ígéri, hogy amint a filmek elérik a DVD-kiadást, vagyis a kölcsönözhetőségi fázist, feloldanák az SOC blokkolást.

Az FCC az MPAA megkeresését követően nyilvános vita tárgyává tette a tervezetet, és július 7-ig meghozza döntését. Míg az MPAA olyan tagjai, mint a Paramount Pictures, a Sony Pictures, a Twentieth Century Fox, a Universal City Studios, a Walt Disney Studios és a Warner Brothers támogatják a tervezetet, addig ellenzői is akadnak. Az Elektronikus Határok Alapítvány (Electronic Frontier Foundation - EFF) már korábban figyelmeztetett arra, hogy az ilyen technológiák bevezetése alááshatja a nagyfelbontású televíziózás terjedését, hiszen számos új, az üzletekben kapható berendezés nem kompatibilis az SOC-val. Az Otthoni Rögzítési Jogok Koalíció (Home Recording Rights Coalition - HRRC) még tovább megy. Szerintük a SOC bevezetése hosszú távon odáig is vezethet, hogy minden otthoni, digitálisan sugárzott tévéműsor rögzítését lehetővé tévő berendezés eltűnhet a piacról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.