Hirdetés
. Hirdetés

Bagóért vehetünk a Mars talajából

|

Egy amerikai egyetem mesterséges Mars-talajt állított elő. Olyan, mint az igazi, és kilója csak húsz dollárba kerül.

Hirdetés

Hirdetés

A University of Central Florida asztrofizikusai mesterséges Mars-talajt állítottak elő, hogy a kutatók számára kézzelfoghatóvá tegyék a vörös bolygó környezeti viszonyait. Az utánzatot növényekkel végzett kísérletekhez fogják használni, illetve különféle kutatóeszközök viselkedését tesztelik vele.

A mesterséges talaj segít a kutatók számára előkészíteni a tervezett expedíciókat, állítja Dan Britt, az egyetem kutatócsoportjának egyik tagja. A talaj híven utánozza azt a vasban gazdag vulkanikus kőzetet, ami a Mars felszínét borítja.

A bolygó átlagos távolsága a Földtől több, mint kétszáz millió kilométer, vagyis a jövendő telepeseknek mindenképp gondoskodniuk kell saját élelmiszer-utánpótlásukról, és ehhez a Mars talaját kell hasznosítaniuk. A szimulációs környezet ezeknek a megoldásoknak a kifejlesztéséhez nyújt segítséget.

A talaj kilogrammjáért húsz dollárt kérnek, és a NASA űrkutatási központja már rendelt is belőle. A laboratórium egyébként nem csak a vörös bolygó talaját másolta le, hanem a Holdét is, és ezt szintén árulja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.