Hirdetés
. Hirdetés

Bajban a Kodak: elutasították a RIM és Apple elleni keresetét

|

Az ITC érvénytelennek nyilvánította a Kodak egyik legfontosabb szabadalmát. A csődvédelem alatt álló gyártó hiába ácsingózik a RIM-től és az Apple-től remélt kártérítési összegre; az ítélet hosszabb távon is nehéz helyzetbe hozhatja őket.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (International Trade Commission, ITC) elutasította az Eastman Kodak fellebbezését. A hatóság szerint a gyártó megalapozatlanul vádolta a Research in Motiont (RIM) és az Apple-t azzal, hogy megsértették egyik bejegyzett szabadalmát.

A Kodak még 2010-ben perelte be a cégeket, mert állítása szerint okostelefon-platformjaikban jogosulatlan használták fel az Egyesült Államokban 6,292,218-as számon bejegyzett szabadalmát. Az ITC döntése szerint a RIM és az Apple tisztességesen járt el; ráadásul a kérdéses, az okostelefonokkal és digitális kamerákkal készített állóképek megjelenítésével kapcsolatos szabadalmat is érvénytelennek nyilvánította.

Kiárusítanák a szabadalmaikat

A Kodak vezetői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy valahogy összeszedjék a cég megmentéséhez szükséges egymilliárd dollárt. A gyártónak több mint 1100 bejegyzett, eladásra váró szabadalma van: ezek nagyjából 2-3 milliárd dollárt érhetnek a piacon. A csődvédelem alatt álló vállalat 2001 óta több mint hárommilliárd dollárt kasszírozott a licencdíjakból; egy kiárusítás révén talán a financiális gödörből is kimászhatnának.

A rochesteri székhelyű cég a csődeljárás ellenére is áruba bocsáthatja a szabadalmait, de az ITC döntése jelentősen csökkentheti a portfólió értékét. A 218-as szabadalom a Kodak egyik legfontosabb, legnagyobb haszonnal értékesíthető szabadalma – volt, amíg az ITC érvénytelennek nem nyilvánította. Könnyen meglehet, hogy az ítélet miatt a cég nem lesz képes elég tőkét felhalmozni a kiárusítások során, és képtelen lesz visszakapaszkodni a piacra.

A Kodak nehéz helyzetbe került. Az egykor büszke fényképezőgép-gyártó óriásvállalatot financiális szempontból félremenedzselték, ráadásul a digitális kamerapiaci versenyben is alaposan lemaradt legfontosabb vetélytársai és az okostelefon-gyártók mögött.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.