Hirdetés
. Hirdetés

Beelőznek az okostelefonok

|

Készülékválasztáskor meghatározó az operációs rendszer. A Telenornál az Android az uralkodó.

Hirdetés

Világszerte hanyatlik a hagyományos mobiltelefonok iránti érdeklődés – állapítja meg a Gartner legfrissebb jelentése. Noha eddig még több fogyott az egyszerű készülékekből, mint az okostelefonokból, a trend egyértelmű: az okostelefonok előbb-utóbb beelőznek. A tavalyi év negyedik negyedévében 207,7 millió okostelefon talált gazdára, ez 38 százalékos növekedés 2011 azonos időszakához képest. Ugyanezen periódusban a hagyományos készülékek eladásai 19,3 százalékkal estek vissza (264,4 millió).

Hasonló trendeket tapasztal Magyarországon a Telenor. Míg 2011 második felében az értékesített telefonok 55 százaléka még hagyományos készülék volt, addig 2012 azonos időszakában már az ügyfelek kétharmada okostelefont választott. Jelenleg a Telenor 56-féle mobiltelefonból álló kínálatának több mint a felét az okostelefonok alkotják.

Fejes Zoltán, a társaság ügyfélkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese egy háttérbeszélgetésen elmondta: az ügyfelek egyre inkább az operációs rendszer, nem pedig a márka alapján választanak okostelefont. A Telenor kínálatát továbbra is az androidos mobilok uralják (57 százalék). Emellett 2012-ben folyamatosan bővült a Windows Phone alapú termékkör is, ez jelenleg a kínálat 12,5 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a Telenor ügyfeleinek többsége ma még hagyományos készülékkel rendelkezik; okostelefont csak egynegyedük használ.

A Telenor ügyfelei átlagosan 3-4 évente vásárolnak új mobilkészüléket. A Samsung, a Nokia és a Sony készülékei a legnépszerűbbek, de egyre többen keresik a társaság sajátmárkás telefonjait, valamint a kínai gyártók termékeit is. Egy tavaly évvégi kutatás szerint mobiltelefon vásárlásakor a felhasználók számára a kamera minősége, a készülék külseje, illetve az akciós ajánlatok és az ár a legfontosabb tényezők. Van egy kör, amelynek az internetezés lehetősége, a wifi-képesség, a nagy képernyő és a navigáció is fontos elvárás. Általánosságban a havidíj, a tarifahűség és a szolgáltató iránti elkötelezettség mértékével párhuzamosan nő a készülékek ártámogatása, ami a Telenornál évente több milliárd forintra rúg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.