Hirdetés
. Hirdetés

Behálózott gyermekkórház

|

A Bethesda Gyermekkórházban megkezdett infokommunikációs rendszer kiépítése minőségi javulást hoz majd a betegellátásban.

Hirdetés

A Cisco Systems Magyarország és a Magyar Telekom T-Systems 120 millió forint értékű informatikai rendszert adományoz a Bethesda Gyermekkórháznak. A február 15-én induló fejlesztési projekt során - amelyet mintegy 1 éves előkészületi tevékenység előzött meg - többek között vezetékes és vezeték nélküli hálózatot, IP telefóniát építenek ki a cégek, továbbá modern klinikai szoftvert, betegirányító, távfelügyeleti és vagyonvédelmi RFID rendszert vezetnek be.

A beruházás célja - az intézmény működési hatékonyságának növelése mellett - egy példaértékű kórházi informatikai modell létrehozása, amely számos más hazai kórháznál referenciaként alkalmazható majd. Ennek érdekében a fejlesztésekről részletes dokumentáció készül - mondta Tankó Zoltán, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, egyszersmind a T-Systems vezetője. A dokumentáció tartalmaz majd mérőszámokat is, így azok az intézmények, amelyek hasonló fejlesztéseiket Európai Uniós támogatásokból szeretnék megvalósítani, a pályázatok készítésekor lesz, mire támaszkodjanak.

Az összesen 130 millió forintos beruházást a Cisco Systems Magyarország 65 millió forint értékű eszközzel és 5 millió forint értékű szolgáltatással, míg a Magyar Telekom T-Systems 20 millió forint értékű eszközzel és 30 millió forint értékű szolgáltatással támogatja. A kórház 10 millió forint önerővel járul hozzá a fejlesztésekhez, és további 10 millió forintot fordít az üzemeltetésre. A támogatás keretében a T-Systems 3 évig vállalja az eszközök üzemeltetését, és nyújt szolgáltatásokat. Papp István, a Cisco Systems regionális igazgatója elmondta, hogy a vállalat a Bethesda Gyermekkórház támogatásával az oktatás után, új területre kíván lépni a társadalmi szerepvállalásban, és szerinte az egészségügy az a terület, ahol erre a legnagyobb szükség van.

A fejlesztések várhatóan júniusban zárulnak le, és a következő területekre terjednek ki:

  • Konvergens IP hálózat, amely elegendő sávszélességet biztosít az intézményen belüli és a külső kommunikációhoz a hang-, kép- és adatforgalom számára.
  • IP telefónia, többek között videokonferencia és telekonzílium szolgáltatásokkal. 
  • Wifi hálózat vezeték nélküli eszközökkel (PDA, Tablet PC). A belső hangkommunikációs is ez a hálózat szolgálja majd ki (integrált mobil-IP telefónia).
  • MedWorkS kórházi rendszer, amely a betegellátás összes területét lefedi.
  • Beteghívó rendszer a várakozási idő csökkentésének érdekében.
  • RFID rendszer az orvosi eszközök nyilvántartására és kórházon belüli lokalizálására.
  • Távoli elérés, amely révén a vezetők kívülről is hozzáférhetnek a munkájukhoz szükséges adatokhoz, továbbá segítségével a háziorvosok megtekinthetik betegeik leleteit.
  • Internetsarok az alkalmazottak és a látogatók (például szülők) számára.
  • Elektronikus aláírás a dokumentumok hitelesítésére.
  • Új hardver és szoftver infrastruktúra (PC-k és nyomtatók).
  • E-learning szakmai képzés.

A két vállalat közel egyéves folyamat során választotta ki a Bethesda Gyermekkórházat. A kiválasztás szempontjai között a jól definiálható projekt-méret, az átlátható kórházi működési folyamatok, a pozitív vezetői hozzáállás, a kórház részéről a projekt sikerre viteléhez szükséges szakértői háttér biztosítása valamint a saját hozzájárulás szerepeltek.

PodCast: Behálózott gyermekkórház

Felvételünkön Szini Domokos, a Cisco Systems Magyarország értékesítési vezetője a Bethesda Gyermekkórházban megvalósuló fejlesztés menetét foglalja össze lapunk kérdésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.