Hirdetés
. Hirdetés

Bejegyezték a Warner hibrid lemezének szabadalmát

|

A filmstúdió megelégelte a szabványok versengését, és elsőként adja ki új filmjét egyszerre Blu-ray, HD DVD és hagyományos DVD formában, valamint egy olyan lemezt is kifejlesztett, amit mindhárom fajta lejátszó olvasni tud.

Hirdetés

Az elektronikai ipar már jó ideje fel van bolydulva a két új, kék lézeres szabvány, vagyis a Blu-ray és a HD DVD, valamint a vörös lézeres DVD technológiák küzdelmének kapcsán. A káoszt tovább fokozza, hogy az új technológiák nemcsak a jelenleg elterjedt, hagyományos DVD formátumot akarják kiszorítani, de a legcsekélyebb mértékben sem kompatibilisak, így egymással is rivalizálnak.

A NewScientist.com értesülései szerint a Warner lesz az első filmstúdió, mely egyik filmjét, a szeptember 26-án megjelenő a Ház a tónál (The Lake House) című mozit mindhárom formátumban kiadja. Azonban a vállalat mérnökei, Alan Bell és Lewis Ostrover ezalatt olcsóbb és elegánsabb megoldáson dolgoznak: olyan hordozót fejlesztenek ki, amit a Blu-ray, a HD DVD és hagyományos DVD lejátszók is olvasni tudnak majd.

A szakemberek ötlete lényegében arra épül, hogy a Blu-ray és a HD DVD technológia egyaránt 405 nanométeres hullámhosszú fénnyel operál, különbség abban van közöttük, hogy a Blu-ray a hordozó felszínétől 0,1 miliméterre, a HD DVD 0,6 milliméterre olvassa a rögzített adatokat. A Warner új lemezén a legfelső Blu-ray réteg kétirányú tükörként funkcionálna: elég fényt verne vissza a Blu-ray lejátszók számára, ám eleget át is engedne, így a HD DVD lejátszók a felső réteg figyelmen kívül hagyásával szintén beolvashatják a számukra égetett alsóbb rétegen tárolt tartalmakat. A hagyományos DVD réteg a lemez túlsó oldalára kerülhetne.

Noha a három szabványt egyszerre támogató lemez előállítása nem lenne olcsó, még mindig jobban megérné a kiadónak, mint a különböző formátumokat követve háromféle lemezt legyártani, és az üzletekben sem kellene túlzsúfolt polcokon kínálni a különböző technológiával készült hordozókat. Noha a Warner újítását már el is fogadta az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala, a hibrid lemezek a közeljövőben még nem kerülnek a boltokba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.