Hirdetés
. Hirdetés

Bekeményít a Samsung

|

Valami bűzlik Kínában...

Hirdetés

Egy hónapja írtunk arról, hogy hosszas vizsgálat keretei között derített fényt a Samsung, dolgoznak-e gyerekmunkások kínai beszállítóinál. A kutakodás előzménye, hogy a kínai HEG Electronics-nál helyi munkavédelmi szervezetek a megengedettnél fiatalabb munkavállalókra bukkantak. A nyomozók a június-július hónapot töltötték a cégnél alkalmazottként, ez idő alatt 16 éven aluli munkásból hetet regisztráltak, egyikük mindössze 14 éves volt. Ők mindössze óránként egy óráért robotolnak, nem ritkán napi 10-11 órán keresztült, heti hat napon át, csak azért, hogy a multinacionális vállalatok lejjebb szoríthassák költségeiket, állították a jogvédők.

Nem olyan fiatal, mint amilyennek látszik? (képünk illusztráció)

A helyi hatóságok pár napra rá cáfolták a gyerekmunkára vonatkozó vádakat, ennek ellenére a dél-koreaiak vizsgálócsapatot küldtek beszállítójukhoz. Ennek eredményéről adott hírt a Samsung, mely szerint nem találtak a megengedettnél fiatalabb munkavállalókat a helyszínen - ugyanakkor számos szabálytalanságra derítettek fényt, illetve a vezetés nem megfelelő hozzáállását is feltérképezték. Vizsgálataik során szemtől-szemben azonosították a dolgozókat személyi igazolványaikkal, átnézték a HR adatait és interjút készítettek a diákmunkásokkal is. Lehet azonban, hogy mindez már későn történt: a HEG Electronics-nál ugyanis hatalmas fluktuációt tapasztaltak a dél-koreaiak, havi szinten az alkalmazottak átlagosan 30 százaléka cserélődik le.

Lássuk részletesebben, milyen anomáliákat tárt fel a Samsung! Számos egészségügyi és biztonsági szabály be nem tartására derült fény, például az alkalmazottak orvosi ellátásához való hozzáférhetetlenségéről is számot adott a tanulmány. Emellett gyakran a helyi törvények által megengedett napi 9 óránál többet dolgoztatták a munkavállalókat, akár hetekig tartó időszakok alatt is tartó túlmunkával kellett megbirkózniuk a kínai munkásoknak.

„A Samsung arra utasította a HEG-et, hogy azonnal javítson a munkakörülményeken. Ha a vállalat nem tesz eleget a Samsung gyermekmunkával szembeni zéró toleranciájának, az a beszállítói szerződés azonnali megszüntetését vonja maga után” - olvasható a tanulmány szigorú hangú felhívása. És ez egyben figyelmeztetés a többi beszállítónak is, akik nincsenek kevesen. A 105 helyi, szerződéses vállalkozás különböző elektronikai alkatrészeket gyárt a Samsungnak, utóbbi tervei szerint hamarosan, még ebben a hónapban átfogó ellenőrzést indít náluk, a dél-koreaiak kínai központjában dolgozó 100 Samsung munkatárs segítségével. Az év végéig pedig további 144 beszállító dokumentációját fogja áttekinteni a vállalat, jelentették be az Apple-lel jogi csatába bonyolódott távol-keleti cégnél.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.