Hirdetés
. Hirdetés

Belefulladunk az internetbe

|

A hasznos tartalom belevész az évek óta sodródó, elavult adathulladékba. A tartalomszolgáltatók szerverein kallódó adatbázisok pedig felesleges áramot pazarolnak. Egyre nagyobb gondokat okoz az internetes szemét.

Hirdetés

Készíts weboldalt, és könnyebben találnak rád a felhasználók, üzletfelek, vásárlók! - legalábbis évek óta ezt halljuk a marketingesektől. A gondolatiság helyén való, de nem árt némi kiegészítést tennünk hozzá, miszerint készíts weboldalt és ne hagyd magára, mert akkor elsüllyed és csak egy megtalálhatatlan felesleges adatszemét lesz valamelyik szolgáltató szerverén. A szó szoros értelmében pénzt, áramot pazarló adatszemét pedig csak a káoszt növeli, a már amúgy is átláthatatlan túlkínálatban.

Az internet kezdetben arról szólt, hogy valamit könnyen megtalálhassunk. A Google feltalálása óta ez valahogy máshogy van. Bizonyos folyamatok mentén az emberek azt találják meg amit a keresők jól indexelnek. Ezzel nem is lenne probléma, csak azok az oldalak amelyek nem a keresők egyre kiismerhetetlenebb logikája szerint épülnek fel, egyre jobban perifériára szorulnak, s a hatalmas túlkínálatban akár teljesen el is tűnhetnek az olvasók elől.

A legjobb példa egy elektronikus közigazgatási oldal esetében tetten érhető hiba, ahol a már elköltözött hivatal annyira nem vette a fáradtságot, hogy lecserélje a címét és telefonszámait az egyébként csinos weboldalán. Ettől persze a felhasználók számára teljesen használhatatlanná vált, s hiába a jól tervezett oldal, ha a telefonok végén már egy másik hivatal dolgozójába botlunk. A frissítések hiányában, kidobott pénz fenntartani egy ilyen oldalt, s hiába próbáltuk elérni a hivatalt, megfelelő szám hiányában mi sem tudtuk felhívni figyelmüket a hibára.

Takarítani kéne

A szánalmas weboldalakról szóló cikkünk után továbbgondolva a kérdést, azt kell hogy megállapítsuk, hogy a soha ki nem töröl levelek milliárdjai, a Youtube-on megtekinthető szörnyű videók százezrei legtöbbször csak a tárhelyet foglalják. Sajnos a keresések többsége is olyan találatokat eredményez, amelyek relevanciája megkérdőjelezhető. Sokszor elavult információt, halott linkeket, lejárt aukciókat kínál a várva várt találati oldal, és mivel az első oldalnál ritkán lapoz tovább a felhasználó az innen kiszorult webhelyek egyre kevésbé lesznek megtalálhatók.

A legális és illegális keresőmarketing módszerek hatékonysága pedig sokszor a Google szabályainak változásával együtt változhat. Egy korábban jól bevált indexelési megoldás lecserélése után könnyen átrendeződhet a találati oldalak élvonala feldobva eddig ismeretlen oldalakat, akár ismertebbek hátrébb sorolásával.

databank.jpg


A évek óta kallódó oldalakat viszont senki sem törli a szerverekről, ezért ezek akkor is tovább élnek, ha már nincs mögött szolgáltatás sem. Nem ritka, hogy utoljára 2001-ben frissített weboldal kerül elő amellett, hogy a cég már régen csődbement.

A Google ugyan azt tervezi, hogy a szerverparkjait kiviszi a tengerre és napenergiával üzemelteti majd őket, de mindez kiváltható lenne, ha az internet valóban önszabályozó lenne, s nem kapnánk naponta száz kéretlen levelet, nem kallódnának értelmetlen adatbázisok a weben, és mindenki törölné a felesleges szemetet a gépéről, szervereiről. Ha ez nem történik meg a Google az adatszemét további tárolására pazarolja majd az egyébként környezettudatosan megtermelt energiát.

Duplikálunk vagy pazarolunk

Az adatmentés és a pazarlás között különbséget kell tennünk. A hasznos adatarchiválás természetesen fontos, és egy jól működő vállalat napi rutinjának egyik eleme. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindent folyamatosan el kell tárolnunk újra és újra. Ma már léteznek ebben is olyan hatékony megoldások, amelyek a rendszereink állandó elemeit megvizsgálva nem duplikálják feleslegesen az adathalmainkat, s csak az esetleges változásokat őrzik meg.

Az egyre növekvő méretű programok kihasználtsága jottányit sem javult az elmúlt években. A  felhasználók többsége a Windows, illetve a World teljes eszközkészletének jó ha 5-8% százalékát használja mindennapi munkájához. Ha megkérdeznénk egy Office felhasználót talán nem is tudná, hogy még hány programot telepített feleslegesen amikor ő csak egy szövegszerkesztőt szeretett volna a gépére.

A felesleges papírpocsékolás után le kellene szoknunk a felesleges szerver és harddisk pazarlásról is. Bár megjelentek a terabyte-os merevlemezek, ezeken legtöbbször soha meg nem nézett filmek, hamar megunt játékok és milliónyi MP3 terpeszkedik. Az interneten hasonlóképpen pazarlóan helyezzük el képeinket, videóinkat. Mivel a technológia megengedi, nem is gondolunk arra, hogy mennyi energiát pazarolnak valahol a szerverek a képgalériáink hatalmas képei miatt. Nem gondolunk bele, hogy azokat a szervereket tárolókapacitása szintén véges, s a szolgáltatónak évről évre egyre több szervert kell működtetni, hogy kiszolgálja az egyre nagyobb internetes közösség pazarló szokásait.

Ha ezt végig gondoljuk rájöhetünk, hogy a tömörítés, a képeink átméretezése új értelmet kaphat annak ellenére, hogy azt hisszük, hogy az internet végtelen és minden elfér rajta. Egyre több környezetvédő veti fel mostanában, hogy át kellene értékelnünk az internet környezetkárosító hatásait, tudatformáló erejét és változtatni kellene a korábban megszokott felhasználói szokásainkon.

Az internet csak látszólag végtelen, szakértők szerint akár össze is roppanhat a jelenlegi adatmennyiség, felhasználói szám emelkedés, illetve a robbanásszerű forgalomnövekedés mellett. A kallódó weboldalak, a felesleges spamözön, az illegális és letöltés pedig csak tovább recsegteti az amúgy is egyre korhadó eresztékeket. Ráférne már egy igazi újraindítás!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.