Hirdetés
. Hirdetés

Belépett az SSD piacra a Seagate

|

Ma jelentette be a Seagate Technology első SSD (solid-state disk drive) merevlemezét, melyet kifejezetten az általános kiszolgálók és blade kiszolgálók piacára szánt.

Hirdetés

Az új Seagate Pulsar egy 2,5 hüvelykes, professzionális osztályú meghajtó, mely egy szintű cellákból felépített (SLC) NAND lapkákból áll. Az SLC konstrukció előnye a gyorsabb és tartósabb konstrukció, ami üzleti felhasználás esetén alapvetően szükséges, ugyanakkor olyan kisebb hátrányokkal is bír, mint a nagyobb fizikai helyigény illetve a kisebb elérhető kapacitás.

A Pulsar legfeljebb 240 MB/s folyamatos olvasási és 200 MB/s írási sebességet. A pillanatnyi csúcsteljesítmény a Seagate adatai szerint 30 000 illetve 25000 IOPS lehet, olvasáskor illetve íráskor. A 3Gbit/s sávszélességű SATA2 csatlakozóval ellátott meghajtó 16 csatornás felépítésű a nagyobb teljesítmény érdekében. Az SSD élettartama 100000 írási-olvasási ciklus, az áramkimaradás nem okoz a meghajtóban adatvesztést. Energiafogyasztása csak fele egy hagyományos merevlemezének. A gyártó már 2009 szeptembertől 5 éves garanciával forgalmazza termékét, melynek kiskereskedelmi ára ezért sem ismert, mert csak rendszerépítő partnereken keresztül, kész szerver megoldásokban lesz elérhető.

A Seaget ezzel a bejelentésével azok közé a nagy merevlemez gyártók közé került (a Fujitsu, Hitachi és WD után), akik már beléptek az SSD piacra. A Seagate ugyan már két évvel ezelőtt tesztelt NAND SSD lapkákat egy noteszgépekhez tervezett, 256 MB flash gyorsítótárral kiegészített merevlemez kapcsán. Az akkori, 5400-as percenkénti fordulatszámú, 2,5 hüvelykes modell 10 százalékos sebességelőnyt kínált és csekély sikert mutathatott fel.

A Seagate szóvívője a múltbeli tapasztalatokra mutatva kifejtette, hogy nem azért nem jelentek meg eddig SSD megoldással, mert arra nem állt rendelkezésre a technológia. A - más gyártókhoz képest - kései megjelenés oka, hogy a cég kivárt, míg az üzleti piac felkészül a termék befogadására. Az SSD a jövő évre 1 milliárd dolláros piaccá növi ki magát, ami már indokolttá teszi a Seagate jelenlétét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.