Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatkozott a Sony Mylo WiFi kommunikátor

|

A vezeték nélküli hálózatok rohamos terjedésére reagálva Sony bemutatta első szélessávú WiFi kommunikációs és szórakoztató eszközét, a Mylót.

Hirdetés

A mobil kommunikátor ötlete nem ma született meg, korábban már több gyártó is próbálkozott hasonló termék készítésével. Közülük a legemlékezetesebb talán az AOL fantáziadúsan Mobile Communicatornak nevezett egysége volt, mely már 2001-es megjelenésekor ötvözte magában a mobiltelefon, az e-mail és az azonnali üzenetküldés (instant messaging - IM) lehetőségeit. Azonban amíg az AOL készülékének használatához mobilhálózati hozzáférésre és AOL-regisztrációra volt szükség, addig a Sony Mylo elméletileg bármiféle szerződés vagy előfizetés nélkül működik.

Az új kommunikátor külseje mikndenképpen összeszedettebb és naprakészebb, mint elődeié. Ovális, fekete és fehér színekben gyártott borításába 2,4 hüvelykes színes LCD kijelző található. Nem rendelkezik ugyan mobiltelefon funkcióval, viszont szélessávú WiFi kapcsolattal fel van szerelve. A cég szerint az új termék azok számára készült, akik munkájuk során vagy szabadidejükben elsősorban azonnali üzenetküldés útján kommunikálnak. Ilyenek például az egyetemisták, akik - legalábbis a tengerentúlon - választott intézményükben és otthon is könnyen férnek hozzá a WiFi hálózatokhoz.

Maga a "Mylo" fantázianév a "my life online" (az életem online) kifejezésből származik. A Google Talkhoz, a Skype-hoz és a Yahoo Messengerhez hasonló alkalmazások mellett Internet-alapú hívások lebonyolítására is alkalmas. A készülék érzékeli, ha a közelében hozzáférhető a számára alkalmas vezeték nélküli hálózat, és HTML-böngészője segítségével lehetővé teszi honlapok letöltését vagy az e-mailezést is.

A Mylo valódi kapcsolati képességei ezzel együtt egyelőre kissé homályosak. A Sony szerint az eszköz mindössze egy nyíltan hozzáférhető "hotspotot" (forró pontot), más néven AP-t (access point - elérési pontot) igényel, és már rá is csatlakozhat az Internetre. A készülék által felsorolt mintegy 20 000 szóba jöhető hotspot azonban arra enged következtetni, hogy mégsem teljesen fedi a valóságot a hangzatos "bárhol, bármikor" szlogen. A Mylo nem képes fizetős WiFi- vagy mobiltelefon-hálózatra kapcsolódni, és ez igen nagy hátrány, különösen, ha a kommunikátor 350 dollár körüli árát nézzük.

A Sony mindenesetre kilábalni látszik abból a válságból, melyben hosszú ideje láthattuk; a Mylo egyik első jele lehet annak, hogy az emblematikus japán cég kezd önmagára találni. Az új vezetés fájdalmas szerkezeti átalakítások végrehajtásával állította meg a vállalat zuhanórepülését, most pedig sokan kíváncsian várjuk, mikor tér belé vissza az az átütő erő, ami például a klasszikus Walkman bemutatásával örökre megváltoztatta az emberek zenehallgatási szokásait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.