Hirdetés
. Hirdetés

Betilthatják az iPadet Kínában

|

Az Apple táblagépének forgalmazását egy sencseni kisvállalat kérése nyomán függeszthetik fel a kínai hatóságok. Az illetékes bíróság elutasította kaliforniai óriáscég keresetét, így a Proview monitorgyártó használhatja az iPad márkanevet az országban.

Hirdetés

A sencseni bíróság kedden jelentette be, hogy elutasították az Apple keresetét, amelyet az iPad márkanév tulajdonjogaiért nyújtottak be a kínai Proview monitorgyártó cég ellen. A nemzetközi piacon szinte teljesen ismeretlen kisvállalat azonnal emelte a tétet, és a tabletpiac vezető márkájának exporttilalmát kezdeményezte Kínában.

A bírósági dokumentumok szerint a Proview 2001-ben jegyeztette be az „iPAD" és „IPAD" márkaneveket, amelyeket később saját táblagépének - sikertelen - bevezetésekor próbált felhasználni.

2009-ben a Proview egyik tajvani leányvállalata adta el a márkaneveket az IP Applications nevű brit cégnek, amely egy évvel később az Apple-nek passzolta tovább a jogokat.

A bíróság határozatában azzal indokolta az Apple jogtulajdonosi keresetének elutasítását, hogy a cég nem közvetlenül az anyavállalattól, hanem annak külhoni leánykájától szerezte meg a névhasználatra vonatkozó jogokat: a sencseni anyacég képviselői nem vettek részt a tárgyalásokon, így hivatalosan nem is ruházták át azokat az Apple-re. A vonatkozó szerződés tehát - érvel a kínai törvényszék - jogilag érvénytelen.

Xiao Caiyuan, a Proview-t képviselő ügyvéd elmondta: az Apple-nek természetesen lehetősége van a fellebbezésre, ám ügyfelei máris hivatalos keresetet nyújtottak be a nagyvállalat ellen, amelyben a márkanév jogosulatlan használatára hivatkozva kérték az iPad exportengedélyének felfüggesztését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.