Hirdetés
. Hirdetés

Biztonságosabb netet mindenkinek

|

2009. április elején az Európai Unió Safer Internet Plus programja magyarországi megvalósítására létrejött konzorcium (www.saferinternet.hu), a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület (NGYSZ), a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), és a Puskás Tivadar Közalapítvány CERT-Hungary Központja aláírta két évre szóló szerződését az Európai Bizottsággal.

Hirdetés

A Safer Internet Program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának - különösen a gyermekek számára való - biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint az internethasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása. A program szorgalmazza az önszabályozás alkalmazását és támogatja a biztonságosabb internet tudatosító központjainak európai hálózatát.

Az Európai Bizottság 1999-ben indította el Safer Internet akciótervét, melyet - a hosszútávú fenntarthatóság érdekében - folytatólagosan követett a 2004-ben elindított Safer Internet Plus program. Ezen belül a következő nagyobb csoportokra osztható fel a teljes tevékenység:

·    Forródrótok (hotline) az illegális és káros tartalom elleni küzdelemért, segélyvonal gyerekeknek (helpline) a károsultak segítésére

·    Tudatosság növelése a felhasználók körében, „awareness centre”-ek közreműködésével


·    Kéretlen és káros tartalmak elleni küzdelem (szűrőrendszerekkel, információ-cserével, gyermekvédelmi intézkedésekkel, szorosabb rendőrségi/bűnüldözői együttműködéssel)

·    Biztonságosabb környezet népszerűsítése (hangsúly az önszabályozáson)

A konzorcium minden tagja részt vesz a biztonságosabb internet-használatot népszerűsítő kampányokban is.

Az Európai Unió bizonyos országaiban már több éve működő program lehetővé teszi, hogy a megfelelő programok átvételével, adaptálásával és nemzetközi együttműködéssel hatékonyan és széles körben lehessen felvenni a harcot az illegális és káros tartalmakkal szemben.

A konzorcium tagjai további szerepet szánnak a magyarországi programot támogató, hazai érdekelt szakmai szervezeteknek, az úgynevezett stakeholdereknek is (távközlők, internetszolgáltatók, rendőrség, non-profit szövetségek, multinacionális cégek, tanárok képviselői stb).  Szeretnék őket is bevonni,  tájékoztató és egyeztető megbeszélésekre hívni azért, hogy a stakeholderek társadalmi felelősségvállalási céljait kölcsönösen megismerjék,  és velük együttműködést alakítsanak ki, illetve a már meglévő szakmai együttműködéseket szorosabbra fonják a projekt feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében. A stakeholder szervezetből kijelölt grémiumot az együttműködésen túl szeretnék bevonni az éves tervezett találkozók és rendezvények (Safer Internet Day, InfoDay, Médiakonferenciák, Gyermeknapok stb.) témához kötődő tevékenységének szervezésébe is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.