Hirdetés
. Hirdetés

Biztonságosabbá vált a Google Apps

|

A kétlépcsős bejelentkeztetésnek köszönhetően már nem csak egy jelszó védheti a fiókokat.

Hirdetés

Egyre több cég és közintézmény helyezi át levelezését és más informatikai feladatkörét a Google felhőjébe. Ám sok vállalat döntéshozójában még mindig kétségek merülnek fel a Google Apps szolgáltatásainak a biztonságával kapcsolatban, hiszen a profilokat csupán egyetlen kapu, a sok esetben nem megfelelő védelmet biztosító jelszó védi. Az ugyanis bármikor rossz kezekbe kerülhet, s így a támadó könnyűszerrel hozzáférhet a vállalat félve őrzött adataihoz.

 

 



Ezen okok miatt már egy ideje tartja magát azon pletyka, mely szerint a Google kétlépcsős beléptetést tervez bevezetni az Apps szolgáltatásainál, hogy így biztosítsa a magasabb fokú védelmet. Ez a tegnapi napon be is következett, mikor a szoftvercég bejelentette, hogy a Google Apps üzleti felhasználói immár a hagyományos jelszavas beléptetés mellett a kétlépcsős autentikációt is választhatják.

A megoldás nagyjából megegyezik azzal, amelyet hazánkban is sok pénzintézet alkalmaz. Azaz a Google Apps felhasználójának elsőként meg kell adnia a jelszavát. Ezt követően a keresőcég eljutattja a fiók tulajdonosának a mobileszközére a második beléptetéshez szükséges hatjegyű azonosítót, amely begépelésével immár hozzáférhet a fiókjához.

"Miután a felhasználó megadta a jelszavát, egy megerősítő kód érkezik a telefonra SMS vagy az Android, BlackBerry és iPhone (hamarosan elérhető lesz) készülékre telepíthető alkalmazáson keresztül" - írta a bejelentés kapcsán Eran Feigenbaum, a Google Apps biztonsági igazgatója. "Így ha valaki jogosulatlanul hozzáfér a felhasználó jelszavához, akkor sem lesz képes a megerősítő kód hiányában belépni a fiókba". A szolgáltatással ráadásul meghatározhatóak a "megbízható eszközök" is, amely tulajdonságnak köszönhetően készülékenként változtatható az autentikáció módja. Azaz egy irodai gép esetén beállítható, hogy csak jelszót kérjen, míg a hordozható netbook hozzáférésénél érvénybe léptethető a nagyobb szigor.

A Google elmondása alapján az újonnan bevezetett védelmi funkciót a rendszergazdák engedélyezhetik. Egyelőre csak az Apps Premier, Education és Goverment kiadásoknál, míg a standard üzleti előfizetőknek egy darabig várniuk kell a kétlépcsős beléptetésre. Sőt később - a keresőcég ígérete alapján - a magánfelhasználók számára is elérhető lesz a kétlépcsős beléptetés.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.