Hirdetés
. Hirdetés

Bővülnek az Opera HTML5 lehetőségei

|

A Google új videóformátumát használja az Opera 10.6 béta változata.

Hirdetés

Kiterjedtebb HTML5 támogatást nyújt az új Opera böngésző, amelynek béta változata már elérhető.

Tovább erősödik a HTML5 körüli felhajtás, ami érthető is, hiszen a lapleíró nyelv új változata nem kevesebbet ígér, minthogy megváltoztatja a web használatának módját. Egy nagy lépés annak irányába, hogy a webböngésző egy komplett alkalmazásfuttató platformmá váljék - így véli Jan Standal, az Opera asztali termékeivel foglalkozó részlegének elnökhelyettese.

Standal elmondta az új Opera verzióval kapcsolatban, hogy a HTML5 implementálása - csakúgy, mint kidolgozása - egy folyamat, amely jelenleg is zajlik. Az Opera 10.6-ban kiterjesztették a böngésző lehetőségeit az open WebM formátum támogatásával, amelyet a Google jelentett be nemrégiben. A projekt weboldala szerint a Mozilla, Opera és Adobe mellett további 40 cég támogatja a nagyon is ígéretes WebM standard használatát.

 

A WebM nyílt forráskódú, ingyenes videóformátum, amely a VP8 kodek használatára épül, célja kifejezetten az, hogy hátteret biztosítson a HTML5 videónak. Megjelenése segíthet eloszlatni a már-már formátumháborúba hajló vitát, hogy milyen kodek és videó támogatás kerüljön a nyelv eme új lehetősége mögé. A VP8 ingyenessége miatt hamar befogadásra találhat más böngészőgyártók részéről is, és remélhetően segít elkerülni azt a hibát, hogy egyes gyártók fizetős kodek rendszeresítésével rontsák a HTML5 támogatás egységességét és lassítsák a HTML5 bevezetését. Jelenleg a H.264 és az Ogg Theora formátumok vannak még porondon, előbbit az Apple és Microsoft, utóbbit a Mozila favorizálja. Szerencsére a Microsoft is ígéretet tett a WebM beépítésére, és a Mozilla is támogatja a projektet. Most már csak az Apple-n van a sor, hogy egységes legyen a kép. Az Apple azonban nem sieti el a dolgot, és más téren sem adja jelét túl nagy nyíltságnak, tekintettel arra, hogy a HTML5 képességeit bemutatni hivatott HTML5 Showcase oldalai csak Safarin futnak, és emiatt nem a többi böngésző hiányos HTML5 támogatása okolható.

Több más új vonással is dicsekedhet az Opera böngésző. Az AppCache lehetővé teszi, hogy webalkalmazásokat futtassunk az internet kapcsolat megszakadása után is, egyúttal, mivel több adatot tárol és kezel helyben, gyorsítja majd működést is. Új a W3C fejlesztéséből előállt Geolocation API és a Web Workers, mely a Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) munkája.

A Geolocation API célja, hogy egységes módszert adjon, amivel az alkalmazások földraji pozíciójukat kezelhetik, megjelölhetnek helyeket és helyi érdekeltségű kereséseket végezhetnek. A Web Workers a háttérben működve átveszi a böngészőtől a számításigényes feladatokat, mint a képszerkesztés vagy játékfuttatás és javítja az általános teljesítményt.

A 10.6-os béta letölthető az Opera weboldaláról, a végleges változat megjelenése néhány héten belül várható.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.