Hirdetés
. Hirdetés

Budapest legzöldebb irodaháza

|

LEED Gold tanúsítványt kapott a Nordic Light irodaház, amelyet az ingatlanfejlesztő Skanska a Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldásaival szerelt fel.

Hirdetés

A tanúsítványt a zöld épületek egyesült államokbeli tanácsa (Green Building Council) szerteágazó pontrendszer alapján ítéli oda a környezet- és emberbarát, energiahatékony és ergonomikus létesítményeknek. A Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldásainak is köszönhető, hogy a több mint 26 ezer négyzetméter összterületű Nordic Light a hagyományos épületekhez képest évente átlagosan 30 százalékkal kevesebb elektromos energiát használ fel, ami négyzetméterre vetítve 100-110 kWh-s fogyasztásnak felel meg. A tanúsítás során a GBC olyan további megoldásokat is értékelt, mint például a napenergia hasznosítása, az eső- és a szennyvíz fel- illetve újrahasznosítása - amivel éves szinten akár 75 százalékkal csökkenthető a létesítményben a vezetékes ivóvíz fogyasztása -, a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolók és tusolóval ellátott öltözők kialakítása, valamint 7 töltőállomás telepítése a mélygarázsban elektromos autók számára.

Előfeltétele az optimális vezérlésnek a mérés. Az áram-, a gáz- és a vízfogyasztásról, valamint a környezeti állapotok (hőmérséklet, páratartalom, szélerősség stb.) változásáról a Schneider Electric kommunikációképes mérőműszerei gyűjtenek és továbbítanak adatokat, amelyeket az épületüzemeltető a gyártó Power Monitoring Expert szoftverével jelenít meg és dolgoz fel. Az irodaépület gépészeti elemeinek hatékony energiafelhasználást eredményező, összehangolt és automatikus vezérlését a Schneider Electric SmartStruxure rendszere végzi, amely a hűtést-fűtést, a frisslevegő-ellátást, valamint az esővíz elvezetését és újrahasznosítását felügyelő berendezéseket kezeli.

A Schneider Electric Nordic Light-beli irodája

A Schneider Electric magyarországi leányvállalatának 350 fős budapesti képviselete maga is beköltözött a Nordic Light-ba, melynek első emeletén, 3200 négyzetméteren további okosirodai rendszereket is bevezetett. Az energiatakarékosságon felül ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat munkahelyükön.

Egyaránt figyelembe veszi az időjárás alakulását és a dolgozók preferenciáit az a rendszer, amely az ablakok mentén kialakított, közös dolgozói terekben a fényerőt és a hőmérsékletet szabályozza, valamint a redőnyöket mozgatja. Noha az iroda egy légterű, hat-hat íróasztalból kialakított szigetek népesítik be, amelyekre eltérő paraméterek állíthatók be.

A középen elhelyezkedő, üvegfalakkal leválasztott tárgyalókban szenzorok mérik a levegő széndioxid-szintjét és páratartalmát, így a rendszer automatikusan átforgatja azt, hogy felfrissülést adjon a benn tartózkodóknak.

Hétvégi és éjszakai üzemmód is beállítható a teljes szintre a referenciatárgyalóban elhelyezett érintőképernyős kijelzőegységen, vagy távolról, a mobil eszközökön is elérhető kezelőfelületről. Ilyenkor minden világítás lekapcsol, a termosztátok 18 fokra állnak, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerülnek. A következő munkanap reggelén, a munkaidő kezdetének közeledtével az alvó okosiroda először készenléti állapotba kerül, majd teljesen felébred, hogy az alkalmazottakat ismét barátságos környezettel fogadja.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.