Hirdetés
. Hirdetés

Bukni látszik az Nvidia 40 milliárd dolláros Arm felvásárlási terve

|

A megállapodást 2022 márciusáig kellene lezárni.

Hirdetés

Alan Priestley, a Gartner félvezetőipari elemzője szerint egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy az Nvidia felvásárolhassa 40 milliárd dollárért a brit Arm chiptervező céget.

A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint az ügyletet egyre több hatósági vizsgálatnak vetik alá világszerte, és az Egyesült Királyságban, az EU-ban, az Egyesült Államokban és Kínában is aggályok merülntek fel. "Úgy vélem, nagyon valószínűtlen, hogy véghezviszik" - mondta az ügyletről.

Hirdetés

A megállapodást 2022 márciusáig kellett volna lezárni, de az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang augusztusban elismerte, hogy a folyamat valószínűleg tovább fog tartani ennél az időpontnál.

Az Arm 1990-ben vált ki az Acorn Computers nevű korai számítástechnikai vállalatból. A cég energiatakarékos chiptervezéseit a világ okostelefonjainak 95 százalékában és a Kínában tervezett chipek 95 százalékában használják. A japán SoftBank által 2016-ban 24 milliárd fontért (32 milliárd dollárért) megvásárolt vállalat a chipdesign-jait több mint 500 társaságnak licenceli, amelyek saját félvezetőik gyártásához használják azokat.

A kritikusok attól tartanak, hogy az egyesülés az Nvidiával - amely saját chipeket tervez - korlátozhatja az Arm 'semleges' félvezetőterveihez való hozzáférést, és magasabb árakhoz, kisebb választékhoz és az iparágban az innováció csökkenéséhez vezethet. Az Nvidia azonban azzal érvel, hogy az ügylet több innovációhoz vezet, és az Arm profitál a megnövekedett befektetésekből.

Míg az amerikai chipóriás Broadcom kiállt az üzlet mellett, sokan mások ellenzik azt. A rivális Qualcomm azt mondta, hogy az Nvidia korlátozhatja az Arm technológiájának kínálatát a versenytársak számára, vagy emelheti az árakat. A Bloomberg szerint a Google és a Microsoft ugyanezeket az aggályokat vetette fel a szabályozó hatóságoknál.

Novemberben a brit kormány bejelentette, hogy teljes körű vizsgálatot akar a Cambridge-ből irányított Arm felvásárlásával kapcsolatban, és amelyet széles körben a brit technológiai szektor ékkövének tartanak.

Nadine Dorries digitális és kulturális miniszter elrendelte az ügylet '2. fázisú' vizsgálatát. A Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság vizsgálata 24 héten át tart, hogy végére járjon a trösztellenes aggályoknak és a nemzetbiztonsági kérdéseknek.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is aggályokat fogalmazott meg az ügylettel kapcsolatban. Az Nvidia a negyedik negyedévi eredménybeszámolóján azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat a hatósággal "az aggályok kezelésére szolgáló jogorvoslati lehetőségekről". Eközben az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve októberben saját, alapos vizsgálatot indított az ügylet ügyében.

"Bár az Arm és az Nvidia nem állnak közvetlen versenyben egymással, az Arm IP-je fontos alapanyag az Nvidia termékeivel versenyző eszközökben, például az adatközpontokban, az autóiparban és a dolgok internetében. Elemzésünk azt mutatja, hogy az Arm Nvidia általi felvásárlása az Arm szellemi tulajdonához való hozzáférés korlátozásához vagy romlásához vezethet, ami torzító hatással járhat számos olyan piacon, ahol félvezetőket használnak" - mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke egy nyilatkozatban. Kínában pedig az államilag támogatott Global Times című újság szerint az ügylet "nyugtalanító", és arra szólította fel a szabályozó hatóságokat, hogy óvatosan kezeljék azt - foglalta össze a helyzetet a CNBC.

A ZDNet közben már arról tudósít, hogy az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) keresetet nyújtott be a felvásárlás blokkolására azzal az indokkal, hogy az ügylet versenyellenes. Az FTC azt állítja (megismételve a korábbi kifogásokat), hogy az összeolvadás lehetőséget adna az Nvidiának a versenytársak által használt chipek és dizájnok kínálatának ellenőrzésére, ami aláásná a versenytársakat, és elfojtná az innovációt a különböző technológiai piacokon, például a felhőben, az adatközpontokban és az autonóm autókban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.