Hirdetés
. Hirdetés

Bűvös ötös

|

Miközben a nagyközönség képzeletét az idei mobil-világkonferencián debütáló összehajtható kijelzőjű telefonok ragadták meg, az iparág nem a méregdrága kütyüktől, hanem az ötödik generációs hálózatok, szolgáltatások és eszközök széles körű elterjedésétől várhatja elsősorban a további növekedést. Ehhez azonban 5G-barát szabályozásra is szükség lesz - hívta fel a figyelmet az MWC19-et szervező GSMA.

Hirdetés

Némileg zsugorodott tavaly az okostelefonok piaca, a gyártók összesen 1,4 milliárd darabot szállítottak, 4,1 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző évben, derül ki az International Data Corporation (IDC) adataiból. De míg a Samsung és az Apple eladásai 8, illetve 3,2 százalékkal csökkentek, addig a Huawei és a Xiaomi 33,6, illetve 32,1 százalékos növekedést ért el. A Huawei negyedik negyedévben mért 16,1 százalékos piaci részesedése ráadásul vészesen közelít a Samsung (18,7 százalék) és az Apple (18,2 százalék) tortaszeletének méretéhez, vagyis a szűkülő piacon az erőviszonyok is változnak. A szereplők ebben a helyzetben sietnek megcsillogtatni innovációs képességeiket, miközben új források után kutatnak bevételeik növeléséhez, amit a mobiliparág idei világkonferenciáját, az MWC19-et felvezető látványos termékbejelentések is tükröztek.

Barcelonában mutatkoztak be például az első, kereskedelmi forgalomba kerülő, hajlítható kijelzőjüknél fogva tabletté alakítható okostelefonok, és a várt hatás, legalábbis ami a feltűnést illeti, nem maradt el. Maguk a gyártók sem számíthatnak azonban arra, hogy a Samsung Galaxy Fold 1900 eurós és a Huawei Mate X 2300 eurós ára mellett nagyot lendít majd az eladásokon. Bár mindkét modell 5G-s, üzleti szempontból alighanem nagyobb horderejű bejelentés, hogy a Xiaomi hagyományos formátumú Mi Mix 3 5G-s okostelefonját rendkívül versenyképes, 700 eurós áron tervezi piacra dobni, mert jó eséllyel olcsóbb lesz, mint a Samsung Galaxy S10 5G-s modellje (bár annak ára még nem ismeretes) vagy bármely más, a közeljövőben megjelenő ötödik generációs okostelefon. Az iparág újabb nagy üzleti lehetőségét ugyanis az 5G hozza el - feltéve, hogy az új hálózatokra épülő szolgáltatások és az azokat elérő eszközök is megfizethetők lesznek.

Hirdetés

Kapcsolat és intelligencia
Az MWC19 ennek megfelelően az ötödik generációs mobilkommunikációra és a dolgok internetére (IoT) épülő hálózati hiperkapcsolatok, valamint a mesterséges intelligencia és a nagy adattömeggel dolgozó, fejlett analitika találkozásának jelentőségét hangsúlyozta. A világkonferenciát szervező iparági szövetség, a GSMA friss tanulmánya (The Mobile Economy 2019) szerint az idei évtől kiépülő hálózatok és a velük kompatibilis eszközök elterjedésével 2025-re a mobilhálózati kapcsolatok 15 százaléka már 5G-s lesz. Miután tavaly Dél-Koreában és az Egyesült Államokban kiépültek az első ötödik generációs hálózatok, idén világszerte további 16 nagy piac 5G-s hálózatain indulnak el a kereskedelmi szolgáltatások. A GSMA számításai szerint a mobilszolgáltatók évente körülbelül 160 milliárd dollárt költenek az új technológiához köthető fejlesztésekre.

- Közelebb viszi a világot az intelligens hálózatok korszakához az 5G elterjedése, amely a dolgok internetével, a fejlett analitikával és a mesterséges intelligenciával együtt a gazdasági növekedés egyik fő mozgatóereje lesz az előttünk álló években - mondta Mats Granryd, a GSMA főigazgatója. - Az ötödik generációs mobiltechnológia rövid időn belül több mint egymilliárd új felhasználóhoz fogja eljuttatni a mobilinternetet, és innovatív szolgáltatásaival átalakítja a vállalatok működését, mobileszközöket és megoldásokat visz majd olyan területekre is, mint a mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy, javítva ezzel az emberek életminőségét.

A tanulmány szerint a SIM-kártyás kapcsolatok száma 2025-re eléri a 9,2 milliárdot (a mobilhálózatokat használó IoT-megoldásokban működő SIM-kártyákat nem számítva), és közülük 1,4 milliárd már 5G-s lesz. Világszinten ez 15 százaléknak felel meg, de Európában és Kínában az arány inkább 30 százalék körül alakulhat majd, az Egyesült Államokban pedig akár minden második kapcsolat 5G-s lehet hét év távlatában. Eközben a 4G-s kapcsolatok aránya a tavalyi 43 százalékról 2025-re csaknem 60 százalékra fog nőni, míg az IoT-kapcsolatok száma megháromszorozódik, így eléri a 25 milliárdot; a szállítók IoT-bevételei ezzel négyszeresükre, 1,1 billió (ezer milliárd) dollárra bővülhetnek az időszak végére.

Megemlékezik a GSMA tanulmánya arról is, hogy az iparág 2013 óta 1 milliárddal növelte az egyéni mobil-előfizetők számát (ami alatt a SIM-kártyák számát érti, ezekből egynél több is tartozhat ugyanahhoz az előfizetőhöz), így az 2018 végére elérte az 5,1 milliárdot, a világ lakosságának mintegy kétharmadát. A várakozások szerint az iparág 2025-ig ehhez több mint 700 millió új előfizetőt ad majd hozzá, és ez idő alatt 1,4 milliárddal bővül a mobilinternet-előfizetések száma is, amely ezzel 5 milliárdra kerekedik.

A mobiltechnológiák és -szolgáltatások értékesítéséből és működtetéséből származott tavaly a világ bruttó hazai termékének (GDP-jének) 4,6 százaléka, ami 3,9 billió dollár gazdasági érték hozzáadásának felel meg, mutat rá a GSMA tanulmánya. Miután a nemzetgazdaságok világszerte tapasztalják a mobilszolgáltatások elterjedésével növekvő hatékonyság és termelékenység mind nagyobb előnyeit, 2023-ra a mobiliparág hozzáadott értéke várhatóan eléri majd a 4,8 billió dollárt, a világ GDP-jének 4,8 százalékát. Kitér a tanulmány arra is, hogy a mobil-ökoszisztéma 2018-ban közel 32 millió munkahelyet biztosított közvetlenül vagy közvetett módon, és az általános adózáson keresztül több mint 500 milliárd dollárral járult hozzá a közszféra működéséhez.

A GSMA szerint az 5G a következő 15 évben összesen 2,2 billió dollárral erősíti majd világszinten a gazdaság bővülését, miután olyan kulcsfontosságú szektorok vezetik be előnyükre az új technológiát, mint a gyártóipar, valamint a közmű-, a professzionális és a pénzügyi szolgáltatások.

Mobilmanifesztum
Barcelonában a konferencia idején a GSMA európai tagjainak nevében közreadott egy kiáltványt (The Mobile Industry Manifesto for Europe) is. Az iparág szereplői ebben az unió digitális jövőjét illetően - a tavaszi európai parlamenti választások előtt - sürgetik a törvényalkotókat, hogy korszerűsítsék a szabályozást, és  az 5G-s innovációt erősítő környezetet alakítsanak ki. A világ régiói közül Európában a legnagyobb a mobilpenetráció, az iparág jelenleg évi 550 milliárd eurót ad az unió GDP-jéhez, de ez 2022-re elérheti az évi 720 milliárd eurót. Ha él a lehetőséggel, és kedvező szabályozási környezetet alakít ki, Európa felgyorsíthatja az ötödik generációs hálózati technológia térhódítását is, és 2025-re mobilkapcsolatainak 30 százalékát 5G-ssé teheti. A manifesztum aláírói szerint ehhez a hálózati teljesítmény és a digitális bizalom erősítése egyaránt szükséges.

Meglátásuk szerint az uniós szabályozás jelenleg nem ösztönzi eléggé a hálózati infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges beruházásokat. Európa 5G-s hálózati lefedése lényegesen többe kerül majd, mint a 4G esetében, a költségek várhatóan 300 és 500 milliárd euró között fognak alakulni, ami megfelelő beruházási környezet hiányában a végsőkig kimerítheti a szolgáltatók pénzügyi forrásait. Különösen azok a térségek jelentenek kihívást, amelyekben a kormányoknak biztosítaniuk kell a hálózati lefedettséget, függetlenül attól, hogy az üzleti szempontból nem kifizetődő. A GSMA arra hívja fel a nemzeti törvényalkotók figyelmét, hogy hiba lenne, ha egyszerűen a meglévő szabályokat próbálnák alkalmazni az 5G-s hálózatokra is, mert azok lényegesen eltérnek az eddigiektől. Szükséges ezért, hogy a kormányok például a frekvenciák koncessziós díjainak csökkentésével és a távközlési adók felülvizsgálatával is serkentsék az ötödik generációs beruházásokat és innovációt.

Napjainkban megrendült a felhasználók digitális szolgáltatásokba vetett bizalma, mutat rá végül a GSMA kiáltványában. Az unió polgárai elvárják, hogy a vállalatok átláthatóbb és elszámoltathatóbb módon kezeljék adataikat, ezért fontos, hogy a törvényalkotók ugyanazokat a szolgáltatás- és szabályelveket alkalmazzák a digitális gazdaság egészére nézve - a fogyasztók fokozottabb védelméhez és az összes szereplő igazságos versenyéhez ez egyaránt szükséges. A manifesztum sürgeti egy új hálózatbiztonsági referencia megalkotását is Európában, amely a szolgáltatói közösség szakértelmére támaszkodva építene a nemzeti, valamint a nemzetközi szabványokra és bevált gyakorlatra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.