Hirdetés
. Hirdetés

Cégegyesítés belülről

|

A két cég egyesítésével több mint 90 fős tanácsadói gárdát felvonultató, 2 milliárd forintot meghaladó éves árbevételű SAP-tanácsadó cég jelenik meg a hazai piacon, amely a folyamatmenedzsment és -implementáció, a vállalati tartalomkezelés és a létesítménymenedzsment területét is felölelő, átfogó eszköz- és szolgáltatásportfólióval bír. Ennek alapján az itelligence Hungary az ország vezető SAP-tanácsadó cégeinek egyikévé válik.

Hirdetés

Mint arról korábban hírt adtunk, az itelligence AG augusztus végén átvette a Software AG SAP-tanácsadási és licencértékesítési üzletágait, a software AG termékeihez kapcsolódó licencértékesítési és szolgáltatási területeit, valamint outsourcing-üzletágát Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában. Noha a megállapodás anyavállalati szinten született, a tranzakciók és a cégegyesítések a leányvállalatok között, az adott piacot legjobban ismerő helyi vezetők irányításával mennek végbe.

Hirdetés

- Az itelligence vállalati kultúrájához hozzátartozik, hogy amíg a felmerülő kérdéseket helyben meg tudják válaszolni a vezetők, addig a központban nem hoznak döntést, illetve a leányvállalatokat érintő döntések előkészítése során kikérik vezetőik véleményét - mondta Pótsa István, az itelligence Hungary ügyvezető igazgatója. - Tavaly az itelligence AG az Egyesült Államokban megvásárolta a software AG SAP üzletágát, ezért a mostani akvizíció előkészítése is hasonló elképzeléssel indult. Mi azonban az első perctől azon a véleményen voltunk, hogy az IDS Scheer Hungáriát nem szabad szétdarabolni, a céget egyben kell megvenni, és ezt anyavállalatunk vezetősége is elfogadta. Az itelligence minden szolgáltatása kifejezetten az SAP-hoz kötődik, míg az SAP-tanácsadással szintén foglalkozó IDS Scheer Hungária portfóliója szélesebb, a Software AG ARIS és webMethods termékei mellett az OpenText és az ELO vállalati tartalomkezelő (ECM) rendszereit, a hozzájuk fűződő szolgáltatásokat is felöleli. Ezek a területek egyrészt kiegészítik egymást, másrészt az IDS Scheer Hungária szakemberei ARIS- vagy webMethods-kompetenciákkal bíró SAP-tanácsadóként a mi projektjeinkbe is többletértéket tudnak vinni.

Kompetenciák és szinergiák

Az akvizíciót megelőzően az itelligence Hungary és az IDS Scheer Hungária 1 milliárd forintot meghaladó árbevételével külön-külön is erős, középkategóriás SAP-tanácsadó cégnek számított a hazai piacon.

- Az egyesülés eredményeként egy kiterjedt portfólióval és ügyfélkörrel rendelkező, nagy árbevételű SAP-tanácsadó cég jön létre - mondta Földháziné Szakács Zsuzsanna, az IDS Scheer Hungária ügyvezető igazgatója. - A megállapodás részeként az itelligence Hungary a Software AG kizárólagos partnerévé válik Magyarországon, és ez vállalaton belül is megkönnyíti számunkra az integráció folyamatát, mivel üzletágainkat, kompetenciáinkat hosszú távon továbbvihetjük, és erősebb pénzügyi háttér támogatásával még több ügyfélhez juthatunk el. Miután az IDS Scheer Hungáriát az itelligence Hungary vette meg, nem az anyavállalatok között zajló tranzakcióról van szó, amelyet úgymond távirányítással levezényelt egyesítés követ. A szervezeti és üzleti integrációt helyben hozott döntések alapján, a helyi lehetőségek ismeretében végezzük, így ügyfeleinknek folytonosságot, zökkenőmentes átmenetet biztosítunk, és a jövőt is felelősséggel tudjuk tervezni. Mindez azt jelenti, hogy ügyfeleink továbbra is megszokott account menedzsereikkel tarthatják majd a kapcsolatot, változást a további előnyök tekintetében fognak tapasztalni, amelyek az itelligence globális SAP-partneri státusából fakadnak, ez kiemelkedő értéket képvisel a hazai piacon is. A szinergiákra építve még nagyobb tudással és kapacitással állunk majd ügyfeleink rendelkezésére, így az eddiginél is magasabb színvonalon szolgálhatjuk ki őket.

 

A két cég területei és kompetenciái jól illeszkednek, erősítik egymást. Az SAP-t használó vállalatok például gyakran indítanak ECM-projekteket, illetve az ERP-rendszer bevezetése vagy bővítése előtt szükség mutatkozik a folyamatok átalakítására is.

- Ügyfeleink ebből fakadó igényeit immár BPM, folyamatimplementációs és vállalati tartalomkezelő megoldásokat is tartalmazó termék- és szolgáltatásportfólióval tudjuk kiszolgálni - emelte ki Pótsa István. - Az SAP-tanácsadás az egyedüli terület, amelyen az itelligence és az IDS Scheer Hungária tevékenysége találkozik, de itt sem átfedésről, sokkal inkább illeszkedésről beszélhetünk. Ügyfélkörünket elsősorban kereskedő és gyártó cégek, például nagykereskedők, autóipari beszállítók alkotják, míg az IDS Scheer Hungária a szolgáltatóknál, közmű- és távközlési vállalatoknál, a kormányzati szervezeteknél van jelen. Ezzel magyarázható, hogy az eddigiekben sem versenytársként, hanem a másik fél meglátásait, tapasztalatait értékelő partnerként találkoztunk a piacon.

Vállalati struktúra

Az idei év végéig az IDS Scheer Hungária változatlan néven, külön jogi személyiségként folytatja tevékenységét a hazai piacon. A négy hónapos átmeneti időszak a folyamatban levő ügyek zökkenőmentes lezárásához, a közös tervezéshez, az IT-rendszerek összekapcsolásához szükséges. A cég 2014. január elsejével integrálódik az itelligence Hungary szervezetébe, amely az IDS Scheer Hungária jogutódjaként minden ügyfelet, szerződést és tanácsadót átvesz.

- Vállalatunk struktúrája is változni fog, miután az itelligence-ben az SAP üzletág mellett továbbvisszük az IDS Scheer Hungária BPM, valamint ECM és IT üzletágát - fejtette ki Pótsa István. - Az SAP üzletágon belül egyelőre megtartjuk az ügyfél-kategória szerinti felosztást: a kereskedő-gyártó, illetve a telekom és közműszolgáltó vállalatokkal foglalkozó csoportok külön irányítás alatt fognak működni, meglévő SAP Business One üzletágunk mellett. Létszámleépítést nem tervezünk, további szervezeti átalakításra viszont minden bizonnyal sor kerül majd, miután jobban megismertük egymást. Középtávon várhatóan indítunk egy SAP-támogatással foglalkozó AMS (application management services) üzletágat is, ezt a létrejövő vállalat és ügyfélkörünk mérete is indokolja.

 

A jövő évtől ennek megfelelően négy ügyvezető irányítja majd az itelligence Hungary tevékenységét - Földháziné Szakács Zsuzsanna az értékesítésért felel, Németh Róbert a BPM, az ECM és IT, valamint a távközlési és közműszolgáltatókat kiszolgáló SAP üzletágat vezeti, Turner Gábor lesz a kereskedő-gyártó cégeket kiszolgáló SAP üzletág, az SAP Business One és a majdan létrejövő AMS üzletág operatív igazgatója, Pótsa István pedig az itelligence Hungary teljes magyarországi tevékenységéért felelős ügyvezető igazgatóként áll majd a cég élén.

- Mind a termékek és szolgáltatások, mind az ügyfélkör tekintetében fontos területekkel bővíti portfóliónkat az IDS Scheer Hungária integrálása - mondta Pótsa István. - Ügyfélkörünkön belül az eddigiekben a kis- és középvállalatok voltak túlsúlyban, ezért az egyesítés nyitást jelent számunkra a nagyobb vállalatok irányába, és ez egyértelműen pozitív fordulat cégünk életében. Legyen szó rolloutról, licencvásárlásról vagy szoftvertámogatásról, mind a hazai tulajdonú vállalatokat, mind a multinacionális cégek magyar leányvállalatait az eddiginél jóval nagyobb tanácsadói gárdával és szélesebb portfólióval tudjuk kiszolgálni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.