Hirdetés
. Hirdetés

Célegyenesben a roaming-rendelet

|

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel elfogadta a roamingdíjak korlátozásának tervét. Az EU-tagállamok június 7-én szavaznak a tervezetről.

Hirdetés

A megszavazott tervezet szerint a külföldről indított hívások legmagasabb díja 0,49 euró lehet (áfa nélkül), a fogadott hívásoké pedig 0,24. Ezek a díjak az első év után tovább csökkennek, az alábbiak szerint:

euroaming.jpg


A kiskereskedelmi (fogyasztói) árak a rendelet hatályba lépését követően legkésőbb 3 hónappal lépnek érvénybe. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a szolgáltatók kötelesek lesznek:

- felkínálni a fenti díjaknak megfelelő ún. Eurotarifa-ajánlatot valamennyi díjcsomaghoz, amely a három hónap elteltével minden előfizető által igénybe vehető, kivéve, ha az ügyfél ez idő alatt úgy dönt, hogy a rá eddig alkalmazott roaming-díjat kívánja megtartani;

- az ügyfeleket - bármely EU-tagállamba való belépéskor - ingyenes SMS-ben tájékoztatni a díjcsomagja alapján a fogadott és indított hívásokra érvényes aktuális percdíjakról;

- a felhasználókat a látogatott tagállambeli valamennyi hálózatban érvényes díjról ingyenes telefonszámon informálni.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a maximált díjak csak a hívásokra vonatkoznak, az SMS, MMS üzenetekre és adatátvitelre nem. A szabályozás életbe lépése után a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell az előfizetőket a náluk érvényes, illetve az Eurotarifa szerinti roaming-díjakról. Ezután az ügyfeleknek három hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hogy melyik tarifát választják. Ezalatt a szolgáltató díjai érvényesek, viszont a három hónap után automatikusan az Eurotarifa díjai lépnek életbe. Ez nem vonatkozik azokra az ügyfelekre, akik speciális roaming-díjakat tartalmazó csomagokkal rendelkeznek, ők továbbra is a korábbi feltételekkel telefonálhatnak külföldön.

A jogsértő mobilszolgáltatók szankcionálását az egyes tagállamok saját hatáskörben dolgozzák ki. A szabályozás a tervek szerint három évig lenne hatályban, de a Bizottság javaslatára tovább is érvényben tartható, illetve szükség esetén az adatszolgáltatásokra, valamint az SMS-re és az MMS-re is kiterjeszthető lesz.

A tagállamok várhatóan június 7-én a döntenek a tervezetről. A hivatalos döntést követően a rendelet az unió hivatalos lapjában való közzététellel lép hatályba, előreláthatólag 2007 júliusában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.