Hirdetés
. Hirdetés

Cloudra fejleszt a Kürt

|

A Kürt vállalati innovációs projektjének keretein belül - EU-s támogatásból - cloud technológiájú infrastruktúrára fejleszt megoldásokat. Bár a cél ambiciózusnak hangzik, a tények azt mutatják, hogy a kis hazai vállalatoknak is van helyük a nemzetközi technológiai-fejlesztési versenyben.

Hirdetés

A cloud-computing az utóbbi években nagyon jól csengő kifejezés: előkelő helyen szerepel az információ-technológiai napirenden, és a piaci előjelekből úgy tűnik, ez még egy darabig így lesz. A számítási felhő technológia egy sor olyan szolgáltatás alapja, amelyre az internetes üzleti modellek épülnek. Mára gyakorlatilag minden internet felhasználó igénybe vesz valamilyen, felhő alapú megoldást, gondoljunk csak a webáruházakra, a webmailre, vagy a különböző online adattárolási szolgáltatásokra. A mobil és a social IT gyorsabban fejlődik, mint a technológia történetében eddig bármi, éppen ezért a vállalatoknak dinamikusan kell reagálniuk, ha a gyorsan változó fogyasztói- és ügyféligényeket ki szeretnék szolgálni. A fordulat megkezdődött, bár a vállalatoknak egyelőre csak kis aránya használ felhő infrastruktúrát.

Kockázatos előnyök

A KÜRT kutató-fejlesztő munkatársai szerint a vállalatok számára a „közüzemszerű" működést megalapozó cloud előnyei ismertek. Az infrastruktúra gyorsan változtatható, kényelmes és rugalmas hozzáférést biztosít, könnyen használható és - ami talán az egyik legfontosabb - bármilyen eszközről bárhonnan elérhető. Fontos szempont, hogy egy-egy feladat ellátásához szükséges számítási kapacitást egyszerűen bérbe tudják venni a vállalatok, nem kell sok tízmilliós eszközöket és szoftvereket vásárolniuk azok elvégzéshez.

Az előnyök azonban kockázatokat is rejtenek magukban, hiszen a felhasználó nem tudhatja, hogy ki felügyeli féltett magánjellegű, vagy vállalati adatait. Azt sem lehet tudni, hogy az adott másodpercben épp hol találhatóak az adatok, mivel a nagy szolgáltatók a szerver-kapacitás kiegyenlítése érdekében tárhelyről-tárhelyre mozgatják az adattömeget - az adatok biztonsága tehát könnyen sérülhet.

Szétkürtölik

A KÜRT kutató-fejlesztő laborja évek óta foglalkozik a cloud technológiával járó kockázatok és sérülékenységek vizsgálatával. A cég az iparági trendeket, valamint saját ügyfelei révén szerzett tapasztalatait alapul véve olyan projektet indított, amely a hazai vállalatok cloud felhasználási lehetőségeit és a ma még nem ismert biztonsági kockázatait és megoldási alternatíváit vizsgálja.

A vizsgált területek között a cég a fejlesztési labor, az üzemeltetési tesztlabor, és az alkalmazás sérülékenységet vizsgáló labor felhőre vitelén dolgozik. Az első segítségével a vállalatok saját belső fejlesztéseikhez erőforrást, helyet bérelhetnek a KÜRT által üzemeltetett biztonságos felhő infrastruktúrán. Ezzel jelentős beruházási kényszertől kímélhetik meg magukat. A másodiknál az ügyfél saját fejlesztésű alkalmazásait telepítheti a cloud környezetbe, ahol lehetősége nyílik elvégezni a termék vagy megoldás teljes tesztelését, beleértve a sérülékenységi teszteket is. A sérülékenység vizsgálata egyébként az az ügyfél által a felhőbe telepített, emulált rendszeren történik, így kerülve el az esetleges problémákat.

„A KÜRT mindig is élen járt a vezető technológiák alkalmazásában és ezekre építette üzleti szolgáltatásait. A biztonságos cloud alapú rendszerek fejlesztése és kutatása jól illeszkedik ebbe a sorba, illetve kiválóan kapcsolódik olyan meglévő üzleti szolgáltatásainkhoz, mint például a virtuális rendszerek kialakítása, auditja ügyfeleinknél" - nyilatkozta dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a GOP-1.3.1-09/B-2010-0007 Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.