Hirdetés
. Hirdetés

Kevés a bizalom, lassú felhősödés várható

|

Egy minap közzétett kutatás szerint az innováció és a szolgáltatás érettségének hiánya miatt sok vállalkozás távol tartja magát a számítási felhőktől.

Hirdetés

Két szakmai szervezet, a CSA (Cloud Security Alliance) és az ISACA (Information Systems Audit and Control Association) felmérést készített arról, hogy a cloud technológia miért nem terjed gyorsabban ígéretes lehetőségei ellenére.

A felmérés szerint a kormányzati szabályozás, továbbá a nemzetközi adatbiztonsági és titkossági jogok illetve előírások állnak annak a listának az élén, amely a számítási felhőkbe vetett bizalmat megingatják. Ugyanakkor az innováció hiánya és a cloud computing érettségének mértéke szintén komoly problémát okoz a cégeknek, és egyben le is lassítja a felhők adaptációját. A válaszadók 24 százaléka mondta, hogy kicsi vagy nincs innováció a felhőpiacon, s csak 33 százalék látott szignifikáns innovációt.

Az a vélekedés, hogy a felhőszolgáltatások érettsége alacsony szintű, s nincsen megfelelő innováció sem a területen, rendkívül ijesztő hatással van azokra a cégekre, amelyek még nem ismerkedtek meg a technológiával.

Elemzők szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a felhőszolgáltatók többsége meg van győződve róla, hogy amit csinál az innovatív. A felhők körüli nagy hírverést azonban a piac nem fogadja el innovációnak, ha nem látja azokat az új megoldásokat, amelyek nyilvánvaló üzleti előnyökkel járnak, s elkerülik a túlzott biztonsági, technológiai és pénzügyi kockázatokat. Emiatt a figyelem a szolgáltatás érettségére terelődik, de a kiforrott megoldások megjelenésére még nem volt elég idő. Ráadásul a kiforratlanság az innovációt is gátolja. A szolid üzletpolitikát folytató cégek ezért, köszönik, de még nem kérnek a felhőszolgáltatásokból.

A felhőkkel kapcsolatos legfontosabb döntési tényezők:

  • A kormányzati szabályozás követi-e a piaci változásokat
  • Kilépési stratégiák
  • Nemzetközi adatvédelem
  • Jogi kérdések
  • Beragadó szerződések
  • Adattulajdonlás és letétkezelői feladatok
  • A beszállítók tartós piaci jelenléte
  • A felhő integrációja a belső rendszerekkel
  • A szolgáltató megbízhatósága
  • Tesztelés és a működés biztosítása

A felmérés szerint a felhőkről való döntésben semmi új nincs abban a tekintetben, hogy a vállalatok elsősorban a versenyképességük javulását várnák a technológia bevezetésétől, s a pénzügyi megfontolások ehhez képest csak másodrangúak. A versenyképesség pedig az innováción keresztül érkezhet. A rendszerek működésével kapcsolatban pedig a magas szintű rendelkezésre állás és a kiváló minőségű szolgáltatás volt a két legfontosabb elvárás.

A válaszadók úgy vélték, hogy a felhőszolgáltatások közül csak a szoftver szerviz (SaaS) érte el a megfelelő érettségi szintet, míg a platform és infrastruktúra szolgáltatások egyelőre gyerekcipőben járnak.

Ennek ellenére a felmérésből szerény bizalom olvasható ki a felhők iránt, s úgy vélik, hogy e szolgáltatások előbb-utóbb ki fogják elégíteni a szolgáltatásokkal kapcsolatos és a stratégiai várakozásokat. Megegyeznek abban is, hogy a felhők érettsége javulni fog, amivel a jelenleg megfogalmazott problémák súlya is csökken majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.