Hirdetés
. Hirdetés

Csökken a PDA-piac

|

Meredeken csökkentek világszerte a PDA-k eladásai, a második negyedévben 43,5 százalékkal kevesebb egységet szállítottak.

Hirdetés

Az IDC piacelemző cég jelentése szerint a PDA-eladások meredeken csökkentek 2007 második negyedévében. A gyártók 719 ezer darabot szállítottak idén, míg tavaly második negyedévben 1,26 millió darabot vásároltak meg tőlük. Az eredmény 43,5 százalékos csökkenést jelent. Az ijesztő adatok láttám a Dell úgy döntött, hogy beszünteti Axim kézieszközeinek forgalmazását.

Az IDC elemzői szerint a Palmhoz hasonló gyártóknak egyre nehezebb igazolniuk a részvényesek előtt, hogy miért is vannak még a piacon. A Palm a legnagyobb PDA-gyártó 44,1 százalékos piaci részesedéssel, második a HP 23,5 százalékkal, harmadik a Mio 13,6 százalékkal. A Dell kimaradásával - aki a piac 3,3 százalékát birtokolta - a Fujitsu Siemens lett a negyedik 3 százalékkal.

palmtx.jpg

A Dell vállalati blogján ismerte el, hogy a csökkenő kereslet miatt hagyott fel az Axim gyártásával, miután négy évet töltött a PDA-piacon. A Dell a meglévő ügyfeleknek technikai támogatást és alkatrészeket továbbra is biztosít. A cég online boltjában más gyártók Windows Mobile-os készülékét kínálja. A Sony 2004-ben jelentette be, hogy kivonul erről a piacról.

A Palm is hasonló problémákkal küzd, a hosszú távú terve pedig az, hogy a nagyobb profitot jelentő okostelefonokra helyezi a hangsúlyt. A Palm két éve nem dobott új PDA-t a piacra, a meglévő termékekre (Z22, E22 és TX) alapozva elégíti ki a keresletet.

Az elemzők szerint a Palm lassan kivonul a PDA-piacról a befektetők nyomására. A meglévő gyártók új funkciókkal küzdenek az ügyfelek megtartásáért, például GPS navigáció.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.