Hirdetés
. Hirdetés

Csökkenő állásidő a CERN-ben

|

A Siemens adatelemző szoftvere segíti a svájci kutatók munkáját.

Hirdetés

A Siemens szoftver segítségével a CERN (európai részecskekutató laboratórium) által 2008-ban átadott Nagy Hadronütköztetőben (LHC: Large Hadron Collider - részecskegyorsító és ütköztetőgyűrű) folytatott kísérletek nagyobb hatékonysággal végezhetők.

Hirdetés

A szoftver olyan módszereket használ, amelyekkel gyorsan lehet helyes következtetéseket levonni az adatok áradatából. A CERN a világ egyik legnagyobb automatizált rendszere. A Siemens itt mintegy 600 Simatic vezérlést telepített. A létesítmény különféle komponensei naponta több mint 100 terabyte üzemi adatot generálnak.

A Siemens szoftvere mintákat ismer fel, amelyekben bizonyos üzenetek megjelennek és ennek alapján összefüggéseket fedez fel különféle események között. Megtanulja, hogy milyen események vezetnek üzemzavarokhoz, és képes előre jelezni ezeket. Az üzemeltetők (operátorok) jobban meg tudják ítélni az adatokat, és gyorsabban tudnak megfelelő döntést hozni. Emellett lecsökken a berendezések állásideje, és javul a kísérletek tervezhetősége. A Siemens e héten, a Hannoveri Vásáron mutatja be a CERN-t szolgáló szoftver megoldást.

 

A CERN különféle részecskegyorsítókat működtet - köztük az LHC-t is. Ezekben négy fő kísérletet telepítettek. Számtalan automatizált rendszer - például vákuumrendszerek, gázellátás, hűtőberendezések, energiaellátás - biztosítja ezek folyamatos működését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.