Hirdetés
. Hirdetés

DDR2 memóriák tesztje

|

Az év első fókusztesztjében a PC World a piacon legelterjedtebb DDR2 memóriaegységek teljesítményét vizsgálta.

Hirdetés

Jelentősen megváltoztak a piaci igények, mindenekelőtt a processzorgyártók üzletpolitikájának következményeképpen. Az AMD AM2 megjelenésével a DDR-moduloknak végleg bealkonyult. A megváltozott kereslet az újabb keletű DDR2 felé fordította a memóriagyártók és a vásárlók figyelmét, ennek következtében pedig a DDR2 modulok ára nagyot zuhant, miközben a régebbi DDR ára az egekbe emelkedett. Szertefoszlottak hát azok reményei, akik arra számítottak, hogy az új generációs processzorok megjelenésével a régebbiek ára csökken, és így olcsón juthatnak hozzá egy olyan platformhoz (alaplap-, memória-, processzor hármas), amely még jó ideig képes lesz kiszolgálni az átlagfelhasználók igényeit. A processzorok valóban olcsóbbak lettek, ám az AMD-pártiak számára kedvezőtlen hatásként emelkedett a DDR-memóriák ára. Ezzel szemben az Intel jól járt, hiszen a Core 2 felbukkanása jócskán lenyomta a régi Pentium 4 árát, és ehhez olcsó, DDR2 foglalatos alaplapot szerezni mostanság gyerekjáték. A DDR-memória viszonylag magas ára nehéz helyzetbe hozhatja az AMD-t, hiszen ez - noha a cég már beszüntette a legtöbb Socket 939 foglalatos processzor gyártását - a fennmaradó készletek kiárusítását kisebb-nagyobb mértékben lassíthatja.

Gyorsabb és olcsóbb

Az imént felsorolt okok miatt a DDR2 memória, illetve az ezzel üzemelő alaplap-processzor páros vásárlása tűnik a jobb választásnak. Az elmúlt időszakban azonban a kínálat itt is megváltozott. 2005-ben, illetve a tavalyi év elején még az 533 megahertzes modulok voltak a legolcsóbbak, míg a gyorsabbakért aránytalanul sok pénzt kértek el. A fejlesztések következtében a memóriavezérlőket felkészítették a 800 megahertzes modulok natív támogatására, ezért a processzorgyártók is ezt ajánlják leginkább. A memóriapiac kínálata igazodik ehhez a szinthez, így a 667 és 800 megahertzes modulok uralják a boltok kínálatát, ennél lassabbat már csak elvétve találhatunk. Jó hír továbbá, hogy egy adott gyártó 667, illetve 800 megahertzes moduljai között nincs jelentős árkülönbség. Véleményünk szerint érdemes inkább a gyorsabbat választani, hiszen hosszabb távon ez megtérülő befektetés lehet.

Természetesen léteznek még az imént említetteknél is gyorsabb modulok, ezek azonban már inkább prémium kategóriás termékek, melyek képességeit a hétköznapi használat során nem biztos, hogy teljes mértékben ki tudjuk aknázni. Már csak azért sem, mert sok alaplap még nem támogatja az 1000 megahertz feletti órajelet. Itt jön képbe még a memóriavezérlő nativitása is. Azokról az órajelekről van szó, amelyeket a vezérlő hivatalosan is támogat. A maximálisan támogatott natív értéktől természetesen el lehet térni bizonyos mértékben, ám az ennél magasabb érték alkalmazása már órajelemelésnek - azaz tuningnak - minősül, amire a gyártó nem vállal garanciát.

Vásárlási tanácsok, tesztkörnyezet, mérések és értékelés

Tovább a PC World fókusztesztjére >>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.