Hirdetés
. Hirdetés

Digitális oltási kártyán dolgozik a Microsoft és az Oracle

|

Immunizációs tanúsítványok titkosított digitális másolatát biztosító megoldás fejlesztésébe kezdtek egészségügyi és techvállalatok.

Hirdetés

Sokan attól tartanak, hogy az egyes országok, légitársaságok, de még a vállalatok is hamarosan igazolást kérhetnek a koronavírus elleni oltás tényéről. Egy amerikai konzorcium már dolgozik is a digitális oltási kártya létrehozásán, a Vaccination Credential Initiative (VCI) megalakítását január közepén jelentette be a Microsoft, a Salesforce, az Oracle, valamint a rangos amerikai klinika és oktatókórház, a Mayo Clinic.

A konzorcium célja egy olyan megoldás kifejlesztése, amely digitális tárcákban tárolná az egyének immunizációs tanúsítványának titkosított digitális másolatát, míg az okostelefonnal nem rendelkezőknek papír alapú igazolásán egy QR-kód segítségével lennének leolvashatók az oltási nyilvántartás adatai, amikhez a SMART Health Cards keretrendszer biztosítana hozzáférést. Oltási igazolás, bár eddig is volt, azt nem nagyon hamisították, mivel az egzotikus országokba utazóknak valóban saját érdekük volt az oltások beadatása, ám a koronavírus kapcsán már sokkal valószínűbb lehet a vakcinációs igazolások hamisítása.

Noha a megoldás arra is használható, hogy az emlékeztető oltásról se feledkezzenek meg a már beoltottak, de az is elképzelhető, hogy a digitális oltási könyv akár belépőjegyek, beszállókártyák érvényesítési feltétele lesz majd valamikor a közeljövőben. Bár nem javasolt az emberek megkülönböztetése az oltakozási hajalndóságuk alapján, elképzelhető, hogy lesznek olyan jogosultságok, amiknek feltétele lesz a koronavírus elleni vakcina.

Néhány repülőtér és légitársaság már teszteli a The Commons Project egészségügyi útlevél-alkalmazást is. Eszerint az utasok akkor szállhatnak fel bizonyos nemzetközi járatokra, ha a vírustesztjük negatív, és a CommonPass alkalmazáson keresztül erre igazolást is kapnak.

Noha a COVID-19 oltások ellenőrzése fontos lehet az élet normalizálódásához, ám amennyiben a légitársaságok vagy a munkaadók emellett döntenek, akkor azzal azokat az embereket vágják el az utazás és a munkavégzés lehetőségétől, akik úgy döntöttek, hogy valamilyen ok miatt nem szeretnék a vakcinát beadatni maguknak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.