Hirdetés
. Hirdetés

Dinamikusan terjed a mobilbankolás

|

A múlt év szeptember végére az előző év hasonló időszakához képest felével, 907 ezerre nőtt a mobiltelefonos banki szolgáltatásokra (SMS értesítésekre és aktív mobiltelefonos szolgáltatásokra) szóló szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek száma.

Hirdetés

A Gazdaságkutató Rt., a T-Mobile Távközlési Rt. és a Sun Microsystems Kft. által közösen készített felmérés szerint a mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy év alatt 38 százalékkal, 85 ezerre nőtt.

A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 16,9% volt a harmadik negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 12,5%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére. A GKI előrejelzése alapján a lakossági mobilbanking ügyfelek száma 2006 első félévének végére megközelítheti az 1,1 milliós darabszámot.

A mobiltelefon előfizetések száma (aktív SIM kártya) Magyarországon 2005. szeptember 30-án meghaladta a 9 milliót, ez több, mint 8%-kal több az egy évvel korábbi adatnál. A felmérési adatok alapján a mobiltelefon-előfizetések közel 10,9%-ához kapcsolódott mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződés.

Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Ezen úgynevezett webkártyák számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a saját bankkártya-számmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán.

Tavaly szeptember 30-án mintegy 60 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 10%-kal több mint egy negyedévvel korábban és 73%-kal több, mint egy évvel korábban. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is alacsony akár a lakosság számához, akár a bankkártyákhoz viszonyítva.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.