Hirdetés
. Hirdetés

Divat helyett trend a környezettudatosság

|

A PC World idén ősszel is megrendezte az immár hagyományos „zöld” informatikai konferenciáját. Olvasóink most visszanézhetik az érdekes előadásokat.

Hirdetés

Az idei Green IT konferencia előadói között ismét megjelentek a civil szervezetek, a kormányzat és az informatikai ipar meghatározó szereplői.



A megnyitó előadásban Zombor Ferenc a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatalának munkatársa elmondta, ahhoz hogy érezhető eredmények érjünk el környezetünk védelmében, világszerte szemléletváltásra van szükség, és ez mindnyájunk közös érdeke.



Léteznek-e azonban valódi változások? Megvalósítható-e a fenntartható fejlődés? A megjelent civilszervezetek (a GreenPeace, a WWF és Humusz) szerint számos jel mutat arra, hogy a nagyvállalatok ma már nem divatból készítenek olyan termékeket, amelyek jobban megfelelnek a környezetvédők szigorú elvárásainak. Ennek ellenére komoly problémák mutatkoznak a hatalmas mennyiségű technológiai hulladék visszagyűjtésével, újrahasznosításával.



A GreenPeace folyamatos kampánya már rendszeres visszajelzést ad a vezető informatikai gyártók környezettudatosságáról. A bevezetett egységes értékelési rendszerben újra és újra értékelik a PC és mobilgyártók termékeit, gyártási technológiáját.



A nagy gyártók többsége pedig mostanában erőteljes kampányt folytat azon termékei mellett, amelyek már nem tartalmaznak mérgező komponenseket, illetve jórészt újrahasznosíthatók. Vajon elég-e ennyi a fenntartható fejlődéshez?



A szakértők többsége szerint nem, a hulladék újrahasznosítás világszerte igen gyengén működik, pedig a kitermelhető nyersanyagok többsége egyre nehezebb körülmények között bányászható ki. Pedig a technológiai hulladék nagy része könnyedén visszanyerhető, ritka fémekben, aranyban, higanyban gazdag. A speciális technológiával dolgozó újrahasznosító üzemekben ezek többsége egyszerű módszerekkel visszanyerhető lenne. Ehelyett sokszor a megunt számítógépek, hűtőgépek a kommunális hulladék között végzik, ahol alkatrészeikből kiszivárgó, kioldódó anyagok környezetkárosító hulladékként megmérgezhetik az ivóvizet, beszivároghatnak a talajba, örökre elvesztegetve az egyébként hasznos nyersanyagokat.



A Humusz szakértője szerint még a környezettudatosnak látszó termékek esetében is felmerülhet, hogy a felhasznált alapanyagok, a feleslegesen sok szállítás és a rövid életciklus miatt egyáltalán nem teljesítik a „zöld” kritériumokat.



A nap folyamán több előadó is kiemelte, hogy az informatikai szakma ugyan nem a legnagyobb károsanyag kibocsátó, ennek ellenére jelentős hatással lehet minden szektor környezettudatos lépéseire. A globális vállalatok felelőssége, hogy meghonosítsák ezt az újfajta működési kultúrát.



Hiszen a legnagyobb világcégek mellett már a kkv-szektor mindennapjaiba is beépülő „Green IT” koncepció megvalósulásával nemcsak a környezetre gyakorolt káros hatások csökkenthetők, de jelentős költségmegtakarítás is elérhető. A gazdasági válság hatására számos vállalat felismerte, hogy nem érdemes halogatni a környezetkímélő megoldások bevezetését.



A szakmai előadók ismertették a saját területükön megvalósított és tervezett zöld koncepciókat, a termékeik és azok előállításuk energiahatékony és környezettudatos szempontjait.  



A konferencia előadásaiban megfogalmazódott jövőképben a felhasználó már jobban odafigyel a világítástechnológiára, az irodák, lakások energetikájára, alkalmazza a lehetséges alternatív, vagy megújuló energiaforrásokat. Nem fűt, hűt feleslegesen, adattárolói, processzorai, számítógépes hálózata jól tervezett, nem pazarló alapelemekből épül úgy, hogy ahhoz bármikor hozzákapcsolható egy újabb igényszerinti modul.



A jövő irodája megbecsüli a természetes fényt és hasznosítja azt aktív és passzív módon egyaránt. Nem használ felesleges mennyiségben anyagokat, nem pazarol sem az építés alatt sem a működtetés közben. A hangsúly a hosszú távú biztonságos üzemelésre kerül, a rövid távú gondolkodás helyett. A drágább így lesz majd olcsóbb és a kevesebb is elég. Remélhetőleg.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.