Hirdetés
. Hirdetés

Döcög az internet, nem megy a távmunka? Havonta egy egyszerű trükk segíthet!

|

Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani - a mondás általában igaz, de vannak azért kivételek. Időről-időre szánjunk pár percet a routerünkre, a teljesítmény mellett a biztonságot is növelhetjük ezzel.

Hirdetés

Bár sokszor gondoljuk azt, hogy az otthon, vagy az irodában (esetleg az idén e kettőt ötvöző home office-ban) lévő IT-kütyük a beüzemelés után folyamatosan teszik a dolgukat, sokszor nem vesszük figyelembe, hogy még a legegyszerűbbnek tűnők is milyen meglehetően összetett technológiák. A routerek esetében például egy aprócska számtógépről beszélhetünk, melynek van processzora, memóriája és tárhelye, ezek működésében pedig óhatatlanul fellép néha valamilyen hiba, melyeket megoldhat, ha időnként újraindítjuk az eszközt - az a pár perc kiesés talán belefér.

Hirdetés

Ha a számítógépünk vagy telefonunk működésében valamilyen problémát észlelünk, akkor mostanra automatikusan újraindítjuk, hiszen tudjuk, hogy ez sokszor orvosolhatja a hibákat. A routerünk esetében nehezebb észrevenni a gondokat, hiszen a CPU túlmelegedését vagy a memóriával kapcsolatos problémákat már csak akkor érzékelhetjük, ha lelassul, akadozik vagy teljesen megszakad az internetkapcsolatunk. Szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes lehet havonta újraindítani az eszközt, ezzel elejét vehetjük a problémáknak.

Mi több, egy ilyen újraindítással akár olyan veszélyektől is megvédhetjük amgunkat, amelyek az internet felől leselkednek a hálózatunkra. Ezek létezéséről szakértő közreműködése nélkül sokszor nem is tudhatunk, noha rengeteg routert érinthet a jelenség, de az újraindítás itt is segíthet, ilyenkor ugyanis a legtöbb eszköz automatikusan rendszerfrissítéseket keres saját magához, és ezek telepítése bezárhat több rést is a kártevők előtt.

A művelet mostanra rendkívül egyszerű: a legtöbb routeren találni egy ki-be kapcsoló gombot; ennek segítségével kapcsoljuk ki az eszközt, várjunk legalább 10 másodpercet, majd indítsuk el újra. Ha nincs rajta kapcsoló, akkor az is megteszi, ha kihúzzuk a tápcsatlakozót, majd szintén a minimum 10 másodperces szünetet megvárva visszadugjuk. A modernebb, felokosított routereket mobilalkalmazással is vezérelhetjük, melyeken belül általában találunk egy "újraindítás" lehetőséget, ebben az esetben tehát nincs más teendőnk, mint ezt kiválasztani, a többit pedig a rendszer elvégzi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.