Hirdetés
. Hirdetés

Dr. Faust kedvenc appjai

|

Egy kutatás szerint a Google Playről letölthető ingyenes alkalmazások háromszor akkora valószínűséggel töltenek le információkat a felhasználók címjegyzékéből, mint a fizetős applikációk.

Hirdetés

A Juniper Networks 18 hónapos kutatása során 1,7 millió, a Google Play alkalmazás-áruházból letölthető alkalmazást vizsgált meg és értékelt különféle szempontok szerint. A kaliforniai Sunnyvale-ben székelő hálózatfejlesztő cég szakembereinek tanulmánya szerint az ingyenes appok jóval szívesebben turkálnak a felhasználók mobil készülékeinek címjegyzékében, mint azok a fizetős alkalmazások.

Utánunk kémkednek a kártékony appok?

Az ingyenesen letölthető applikációk átlagosan 314 százalékkal nagyobb valószínűséggel turkálnak a személyes adataink között, és 401 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nyomon követik a földrajzi helyzetünket, mint azok az applikációk, amelyek használatáért fizetnünk kellett.

Mi több, mint kiderült, számos olyan ingyenes alkalmazás futhat a mobil eszközeinken, amelynek joga és lehetősége van arra, hogy olyan adatokat is kimazsolázzon a készülékeink merevlemezéről, amelyek nem feltétlenül szükségesek a működésükhöz.

„Azt is megállapítottuk, hogy ezek az alkalmazások képesek internetkapcsolatot létesíteni, ami lehetővé teheti a számukra az eszközökről begyűjtött adatok továbbítását” - írta a kutatással kapcsolatos blogbejegyzésében Daniel Hoffman, a Juniper biztonsági elemzője.

Hoffman szerint nem árt résen lenni, a felhasználóknak ugyanis komoly fejfájást okozhat, ha óvatlanul engedélyezik, hogy az általuk használt szoftver telefonhívásokat kezdeményezzen vagy SMS-üzeneteket küldözgessen.

„Egy alkalmazás, amely képes észrevétlenül telefonhívásokat kezdeményezni, arra is alkalmas lehet, hogy lehallgassa a mobil eszköz 'hallótávolságán belüli' beszélgetéseket – hangsúlyozta a biztonsági elemző. – Ahogy a kamerához való hozzáférés is lehetővé teszi, hogy egy harmadik fél titokban videófelvételeket vagy fényképeket készítsen arról a területről, ahol a készülék éppen 'tartózkodik'."

Az SMS-ezés engedélyezése is veszélyes lehet. A szöveges üzenetek küldésre képes alkalmazások nem csak azáltal árthatnak a felhasználóknak, hogy suttyomban továbbítják a készülékükről lehalászott – rosszabb esetben bizalmas – adatokat egy harmadik félnek, de azzal is, hogy költséges prémium szolgáltatásokra „fizetnek elő”, és így alaposan megterhelik a felhasználók számláját.

A Juniper kutatói szerint egyes ingyenes alkalmazások jóval ártalmasabbak lehetnek a többinél. Elsősorban a különféle versenyszimulátoroktól óvják a mobilozókat: ezek tartalmazzák ugyanis a legtöbb, a felhasználók bizalmas adataira komoly veszélyt jelentő malware-t.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.