Hirdetés
. Hirdetés

Drágakőből készült a világ első számítógépe

|

Az Antikütherai óra az égitestek pozíciójának kiszámítására szolgált. Egy új elmélet szerint ékkövek mutatták rajta a bolygók helyzetét.

Hirdetés

A világtörténelem első számítógépét 1901-ben találták Antiküthera partjaitól nem messze egy kétezer ével elsüllyedt római hajó roncsai között. Az ókori bronzeszközzel, amelyet Antiküthérai óra néven jegyez a tudománytörténet, a Naprendszer objektumainak pozícióját állapították meg az antik csillagászok, és a holdfogyatkozásokat is jelezni tudták a segítségével.

Hirdetés

A sérült és hiányosan megmaradt eszközről több modern rekonstrukció készült: ezek elkészítéséhez röntgentomográfos felvételeket használtak, a maradványokat ugyanis nem hogy szétszedni, de még a múzeumból kivinni sem lehet. A röntgenfelvételek segítségével 2016-ban sikerült részlegesen értelmezni a mechanizmus feliratait, ám a csodálatos szerkezet továbbra is számos titkot őriz.

A University College London kutatói most azt állítják, hogy sikerült közelebb férkőzniük az Antiüthérai óra működésének megfejtéséhez. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a  bolygókat nem mutatók képviselték az eredeti szerkezetben, hanem koncentrikusan elforgó gyűrűk, amelyeket színes féldrágakövet mutathatták a bolygók helyzetét.

Az új elmélet magyarázatot ad annak a 63 fogaskeréknek a funkciójára is, amely idáig nagy fejtörést okozott a kutatóknak. A University College London munkatársai most arra készülnek, hogy egy fizikai modell elkészítésével bizonyítják be elméletüket, amelyről itt olvashatunk bővebben.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.