Hirdetés
. Hirdetés

Dróttalan utakon - kalandozás a WLAN világában

|

A vezeték nélküli hálózatok lehetővé teszik a felhasználók számára a teljes mobilitást, hogy szinte bármikor bárhonnan dolgozzanak - az íróasztaluknál, a tárgyalóban, repülőtéren, kávézóban, vagy akár otthoni irodájukból.

Hirdetés

A Wi-Fi már nem számít különlegességnek, hiszen mobil eszközeink (notebook, okos telefon, táblagép) szinte kivétel nélkül rendelkeznek vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséggel. Az üzleti élet több területe megköveteli a vezeték nélküli kapcsolatot, gondoljunk például a kézi vonalkód olvasókra, POS terminálokra, gyártósori robotokra és egyéb mobilitást követelő alkalmazásokra. Sőt, mivel egyre inkább platform független felhasználókká válunk, már szinte minden üzleti alkalmazást szeretnénk ugyan úgy elérni az asztali gépünkről, mint a laptopunkról vagy okos telefonunkról.

Hirdetés

A hálózat üzemeltetőknek fel kell készülniük az új körülményekre, új technológiákra és új alkalmazásokra, megtartva a hálózatok korábban megszokott teljesítményét, megbízhatóságát és biztonságát. Ráadásul az igények növekedésével a technológia is rohamosan fejlődik, az első 802.11 szabvány megjelenése óta eltelt mindössze 15 év alatt több százszorosára nőtt a Wi-Fi adatátviteli sebesség. A folyamatosan változó vezeték nélküli LAN esetében a teljes kontroll magába foglalja az életciklus menedzsment minden egyes fázisát. Kezdve az új telepítések vagy bővítések gondos tervezésétől a telepítésen és ellenőrzésen át az üzemeltetésig és menedzsmentig.

Tervezés
Ahogyan építészeti, gyengeáramú, vagy gépészeti terv készül egy építendő irodaházról, éppúgy elengedhetetlen a vezeték nélküli hálózat tervezése is. A mai igényeknek már nem felel meg a „tudományos bökdösés” módszerével készített terv. A pontosan meghatározott felhasználói igényeknek, az épület jellemzőinek valamint a külső környezeti hatásoknak megfelelő WLAN terv biztosíthatja a telepítés többlet költségeinek és idejének csökkenését és a felhasználói élmény növelését.

Telepítés és ellenőrzés
Az előzetes terveknek megfelelő szakszerű telepítés ellenőrzése nem bonyolult folyamat, de elengedhetetlen fázis az éles rendszer indítása előtt. Gondoljunk csak bele micsoda időráfordítás egy már üzemelő Wi-Fi rendszeren egy felhasználó által érzékelt teljesítmény probléma okának felderítése.

 

 

Üzemeltetés
A vezeték nélküli közeg, az azon használt üzletileg kritikus alkalmazások, és a komoly biztonsági követelmények már nem teszik lehetővé a reaktív „old-school” üzemeltetési eljárások alkalmazását. Nem tudok csatlakozni, nem látszik az access point, lassú a hálózat, leszakadt a Wi-Fi VoIP telefonom roaming közben… ezek csak a legjellemzőbb problémák. A WLAN hibák 66%-át RF interferencia okozza, melynek azonosításához speciális Wi-Fi spektrum analizátor szükséges. Ha nincsenek a kezünkben olyan céleszközök, amelyekkel a felhasználó szemszögéből tudjuk vizsgálni a WLAN teljesítmény és biztonsági problémákat, elveszünk a hibajegyek tengerében.

 

Menedzsment és monitorozás
Az igazi proaktív üzemeltetést a 24/7 folyamatos monitorozással tudjuk csak elérni, amely kiterjed a hálózati konfigurációs problémák, a biztonság, és természetesen a teljesítmény felügyeletére. Ezt a legtöbb Wi-Fi rendszer többé-kevésbé biztosítani tudja számunkra, de hogyan bízhatunk meg 100%-ban egy olyan infrastruktúrában, amely saját magát monitorozza? A független, un. lefedő felügyeleti rendszerek azonos beruházási költség mellett lényegesen több funkciót biztosítanak számunkra, kezdve az automatikus sérülékenység adatbázis frissítéstől az időzíthető hálózat méréseken át akár a távmérésekig vagy BYOD eszközosztályozásig.

Amennyiben a fentiekről többet szeretne megtudni, regisztráljon az EQUICOMferencia 2014.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.