Hirdetés
. Hirdetés

Dübörög a processzorpiac

|

A chipgyártók a fogyasztói elektronikai eszközök iránti keresletnövekedés miatt kétszámjegyű piacbővülésre várnak 2010-ben. A TSMC remek negyedévet zárt, és 4,8 milliárd dolláros beruházásba kezd, hogy bővíthesse gyártókapacitását.

Hirdetés

A világ vezető szerződéses chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) csütörtökön bejelentette, az utóbbi két év legjobb pénzügyi negyedévét zárta az előző három hónap végén. A vállalat nagytételben és sokféle processzort gyárt, többek között olyan megrendelőknek, mint az Nvidia, a Texas Instruments és a Qualcomm. A TSMC pozitív szereplése az egész iparágnak jó hír, egyben fontos lépcsőfok a válságból való kilábalásban. A gyártó a számítógépek és mobileszközök iránti kereslet(növekedés) miatt nagyon pozitív évet jósol az iparágnak.

A TSMC bevételei 43 százalékkal 92,02 milliárd tajvani dollárra (2,87 milliárd USD-re) nőttek az előző év hasonló időszakához képest, a nettó nyereség pedig 163 százalékkal 32,67 milliárdra ugrott. Ennél csak 2007-ben volt nyereségesebb a cég, akkor 34,49 milliárddal. A vállalat az első negyedévet 89 és 91 milliárd tajvani dollárra becsüli, 48,5 százalékos bruttó profitaránnyal.

Kevés a kapacitás

A cég számításai szerint a PC-piac idén 14 százalékot erősödik, míg a mobiltelefonok piaca 12 százalékkal, a szórakoztatóelektronikai eszközöké 7 százalékkal fog növekedni. A félvezetők piacán világszinten 18 százalékos erősödés várható, ami kétszer több a tavalyi eredménynél.

Morris Chang, a TSMC elnök-vezérigazgatója azt mondta, vállalatának jelenleg több megrendelése van, mint amit teljesíteni tud; ez különösen igaz a felsőkategóriás processzorokra. A kapacitáshiány és a pozitív előrejelzések miatt a cég bejelentette, 4,8 milliárd dollárt fog költeni új gyárakra és termelősorainak bővítésére, korszerűsítésére. Az elhatározás meglepte az elemzőket, hiszen ez az összeg magasabb a tavalyi és az azelőtti befektetések együttes értékénél (2,67 és 1,89 milliárd).

A befektetést a chipgyártási technológia fejlődése is szükségessé teszi; a ma korszerűnek számító 45 és 40 nanométeres gyártási metódust az év közepén 28 nanométeres technológiával fogják kiegészíteni. A kisebb méretű processzorokra egyrészt azért van igény, mert az eszközök is egyre kisebbek és helytakarékosságra törekszenek, másrészt gyorsabb és hatékonyabb a működésük nagyobb társaikénál.

A TSMC-nek a nemrégiben létrehozott GlobalFoundries-zal kell versenybe szállnia; az AMD és az Abu Dhabi Advanced Technology Investment (ATIC) vegyesvállalata már bejelentette 2010-es fejlesztési terveit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.