Hirdetés
. Hirdetés

DVB-H: európai mobiltévé-szabvány

|

Európában a DVB-H standard lesz az egyeduralkodó a mobiltelevíziózásban. A döntés Brüsszelben született.

Hirdetés

Viviane Reding távközlésért felelős biztos úgy gondolja, ha Európa egységes szabványt fogad el mobil-televíziózásban, akkor világviszonylatban vezető lesz a technológia tekintetében Európa.

Az a tény, hogy Európa még a mobiltelefónia hajnalán a GSM szabványt fogadta el egységesen, a szolgáltatások és szolgáltatók erőteljes fejlődését hozta - véli a biztos. Szerinte nem érdemes kivárni, hogy melyik szabvány lesz a domináns, az európai iparnak és kormányoknak most kell elfogadniuk a DVB-H szabványt. A biztos szerint a döntést azért sem szabad elnapolni, mert a régiónak versenyképesnek kell maradnia egy olyan piacon, ami becslések szerint 2011-re 20 milliárd euró értékű lesz.


A DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) szabvány kifejlesztésére 40 millió eurót költött az EU, mindeddig tizennyolc európai országban próbálták ki vagy már kereskedelmi szolgáltatást is indítottak (közöttük van Magyarország is).

A biztos szerint a DVB-H standard használatát törvényben bátorítják majd, de azt a lehetőséget is fenntartja, hogy kötelezővé tegye - már ha erre szükség adódna. Szakértők szerint a döntés hatására a mobiltelevíziózás gyorsabban beindul, és becslések szerint 2011-re 500 millió ügyfél használja majd azt.

A mobiltelevíziózás körül több standardot is kidolgoztak már, a legnépszerűbb a DVB-H, a dél-koreai fejlesztésű DMB, a Qualcomm pedig a MediaFLO szabvány dolgozta ki. A standardok harcáról ebben a cikkben olvashat bővebben.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.