Hirdetés
. Hirdetés

Egyelőre nem Vista-kompatibilis a Zune

|

Úgy tűnik, a felhasználóknak egyelőre választaniuk kell a Windows Vista és a Zune médialejátszó között - és akkor a Live Messengerről nem is beszéltünk. A Microsoftnak bőven akad dolga a dobozos Vista januári kibocsátásáig.

Hirdetés

A ZDNet szerzője az utóbbi időben többfelé felbukkanó panaszoknak járt utána: egyrészt elterjedt annak a híre, hogy a Microsoft frissen megjelent médialejátszója, a Zune - egyelőre - nem lesz Windows Vista kompatibilis, másrészt többen azt kifogásolták, hogy a Windows Live Messenger nemhogy jobban, de éppen rosszabbul teljesít az új operációs rendszer alatt.

Az első kérdéssel kapcsolatban felmerült, hogy a Windows Media Player DRM (Digital Rights Management - digitális jogkezelő) és a Zune DRM egyáltalán nem működik együtt. A feltételezés alapját az az egyszerű tény szolgáltatta, hogy a Zune a Windows Media Player 10 DRM-et támogatja, a Vista alatt pedig már a WMP 11-es DRM-mel találkozhatunk. Sokan nem hitték el, hogy a Zune kizárólag a Windows XP SP2-vel és a Windows XP Media Center Edition 2005 Update Rollup 2-vel lesz kompatibilis, a lejátszó keddi megjelenése után azonban kiderült, mégis ez az igazság.

A News.com oldalain rövidesen megszólalt Scott Erickson, a Zune projekt termékmenedzsmentjének egyik vezetőjétője. Elmondása szerint a Microsoft már dolgozik a probléma megoldásán, és reményeik szerint a Vista november 30-ára esedékes premierjére kiköszörülik a csorbát; ha ez mégsem sikerülne, a dobozos Vista január végi megjelenésére már biztosan megoldódik a helyzet. Mint ismeretes, november 30-án a Vista az üzleti felhasználók számára lesz hozzáférhető, a végfelhasználók számára csak jövőre - a Zune felhasználók pedig nagy valószínűséggel ezek közül kerülnek majd ki. Tehát az MS-nek bőven van ideje kiküszöbölni a csorbát és a dobozos Vistát már Zune-kompatibilisen piacra dobni. Ez semmiképpen nem válna kárára, mivel a Zune lejátszó fogadtatása eddig nem kifejezett idéz diadalmenetet.

A Windows Vista bétatesztelői által elpanaszolt másik kompatibilitás-probléma a Windows Live Messengerrel volt kapcsolatos. (A szoftvernek jelenleg 8.0-ás végleges és 8.1-es béta változata érhető el.) Egyes beszámolók szerint a WLM jó esetben is 3 órányi folyamatos működés után beadja a kulcsot, mások napi 10-20 összeomlásról beszélnek. A dolog érdekessége, hogy az AOL Instant Messenger 6.0 viszont - állítólag - hibátlanul teljesít a Vista alatt.

A Microsoft illetékese ebben az ügyben is mielőbbi megoldást ígér, addig pedig jótanácsokkal látta el a felhasználókat. A lényeg, hogy az Adobe Flash Playert eltávolítva, majd a szintén béta állapotban lévő Flash Player 9 telepítőjének Windows Active X-es változatát lefuttatva a tapasztalt kellemetlenségek az elviselhetőség szintjére csökkennek. A Windows-Now.com megfogalmazása szerint ez azt jelenti, hogy a Live Messenger így is időnként összeomlik majd, de kevésbé gyakran... A rosszindulatú kommentárok kiemelik: most már érthető, hogy a WLM miért nem volt része a "Better Together" kampánynak a Vistával, az Office 2007-tel és az Exchange 2007-tel együtt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.