Hirdetés
. Hirdetés

Egymillióan szélessávon

|

A Cisco Broadband Barométer szerint a javuló infrastruktúra mellett nagyok az elmaradásaink a felhasználás terén.

Hirdetés

Második alkalommal ismertették az IDC közreműködésével félévente elkészített Cisco Broadband Barométer felmérés eredményeit. Papp István, a Cisco regionális igazgatója szerint amellett, hogy a szélessávon internetezők száma elérte az egymilliót, sokkal örvendetesebb tény, hogy az interneten egyre nagyobb arányban jelennek meg az idősebbek. A 45-50 év feletti korosztály vásárlóereje sokkal nagyobb, ha őket megfelelőképpen aktivizálni lehet, akkor ez az internet fejlődését is elősegíti.

A kutatás adatait Tom Schwieters, az IDC igazgatója ismertette. A vizsgált időszak végére - 2006 decemberéig - a szélessávú kapcsolatok száma elérte az egymilliót, ami 25 százalékos növekedést jelent a hat hónappal korábbi, és 55 százalékot az egy évvel azelőtti adatokhoz képest. Ezen belül 476 600-ról 611 000-re nőtt az xDSL (+28 százalék), 307 200-ról 373 000-re a kábelinternet (+21 százalék), 8800-ról 9040-re a fix vezetéknélküli (+7 százalék) és 8030-ról 8450-re (+5 százalék) az egyéb szélessávú kapcsolatok száma.

cbb2.jpg

A szélessávú internet robbanásszerű terjedésével párhuzamosan drasztikusan csökken a mára elavultnak számító kapcsolt vonali hozzáférések száma, a félév során 176 ezerről 83 ezerre eset vissza. Az összes hazai vezetékes internetcsatlakozáson belül (1 086 000 darab) a szélessávú kapcsolatok (1 000 000 darab) aránya is tovább növekedett, elérve a 92 százalékot, amely 10 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi állapothoz képest. A kutatásban a HSDPA és az UMTS szélessávú kapcsolatokat nem vizsgálták, ám az IDC vezetője szerint a következő féléves adatokat tartalmazó kutatásba már beveszik azokat is.

A szélessávú internetpenetráció a háztartások körében 16 százalékról 20 százalékra emelkedett, ami még mindig messze elmarad az ugyanebben az időszakban mért 38 százalékos európai átlagtól. Az összes hazai vállalkozást tekintve a szélessávú internet elterjedtsége 39 százalékról 47 százalékra (+23 százalék) nőtt a negyedév végére, amely elsősorban a kisvállalkozásoknak köszönhető, tekintettel a közép- és nagyvállalati piac meglehetős telítettségére.

Az összes szélessávú technológia a lakosság arányában mért elterjedtségben Magyarország vezet a térségben 10 százalékkal, azt követi Lengyelország 8,4 százalékkal (fél évvel korábban 7 százalék), míg a harmadik Csehország 7,5 százalékkal (korábban 6,1 százalék).

cbb1.jpg

Ami a sávszélességet illeti, ebben az időszakban nem volt számottevő növekedés, igaz, a vizsgálat a 2007 január előtti sávszélesség-emelést előtt készült. Itthon az átlagos letöltési sebesség 800 Kbps, míg az európai átlag 4 Mbps. Az xDSL internet-előfizetés a vizsgált félévben átlagosan 4946 forintba került, a kábelmodemes internet pedig 5742 forintba (512 kbps sebességű internet esetében). Az ebben az időszakban vásárolt új előfizetések 75 százaléka kombinált szerződés volt, tehát az ügyfelek kihasználják a szolgáltatók Triple Play ajánlatait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.