Hirdetés
. Hirdetés

Egyre kevesebb nő a technológiai iparban

|

Egyre kevesebb nő választ magának mérnöki, informatikai vagy műszaki tudományos pályát.

Hirdetés

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének védnöksége alatt szervezett konferenciát a nők tudományban és műszaki életben betöltött szerepéről és helyzetéről az Európai Bizottság a Magyar Tudományos Akadémiával, a Nemzeti Innovációs Hivatallal és a European Center for Women and Technology civil szervezettel együttműködésben.A Nemzetközi Nőnap alkalmából március 7-8-án tartott Women in Science, Innovation and Technology in the Digital Age néven futó konferencia egyik fő témája a nőknek a technológia, innováció és tudomány világában betöltött szerepe volt. A rendezvény előadói megállapították, hogy a nemzetközi és hazai statisztikák azt mutatják, hogy egyre kevesebb nő választ magának mérnöki, informatikai vagy műszaki tudományos pályát, és arányuk ezeken a területeken már olyannyira alacsony lett, amely aggodalommal töltheti el nemcsak a kormányzatokat, hanem az iparág kisebb és nagyobb szereplőit is. A felszólalók szerint a probléma megoldásában a cégeknek is szerepet kell vállalniuk. Fontos, hogy aktívan hozzájáruljanak ahhoz, hogy a nők lehetőleg már gyermekkorukban megismerkedhessenek a technika és a tudomány világával, hogy az ezekhez a területekhez kötődő életpályák később reális lehetőségként jelenjenek meg előttük.

A konferencia egyik kiállítója, a Microsoft bemutatta DigiGirlz programját, amelynek keretében a szoftvercég munkatársai középiskolás lányokkal ismertetik meg az informatika világának rejtelmeit, illetve azt, hogy milyen karrierlehetőségek várnak rájuk, amennyiben ezt a pályát választják. A programba számos módon lehet bekapcsolódni: ingyenes és mindenki számára nyitott online kurzusokkal, DigiGirlz-rendezvényeken való részvétellel, illetve akár a DigiGirlz High Tech táborban eltöltött napokkal. A kezdetben csak az Egyesült Államokban futó kezdeményezés ma már a világ számos országában érhető el. DigiGirlz napokat Finnországtól Spanyolországig és Brazíliától Ausztráliáig szerveznek a Microsoft helyi szervezetei, sőt idén már Dániában és Kínában is lesz High Tech tábor.

„Szem előtt kell tartanunk, hogy ma már szinte minden álláshoz szükségesek az alapvető informatikai készségek. Ezzel minden munkavállalónak meg kell barátkoznia, hiszen egy egész Európára kiterjedő IDC-kutatás szerint 2014-re 10 pozícióból 9 esetében elengedhetetlen lesz az infokommunikációs készségek ismerete" - mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A nőknek a munkaerőpiacon betöltött fontos szerepét felismerve a Microsoft Magyarország március 21-én egyébként exkluzív programsorozatot is indít Opening Windows néven, melynek célja, hogy tehetséges nőknek adjon teret és inspirációt szakmai és személyes sikereik elősegítéséhez. Az első rendezvény mottója Siker, mely inspirál - női sikerek lesz, ahol a meghívott női előadók az élet különböző területein elért sikereikről és az oda vezető útról osztják meg tapasztalataikat.

Az e-készségeknek egyre nagyobb szerepe van a munkavállalók elhelyezkedési esélyeiben - többek között erre a következtetésre jutott a Washingtoni Egyetem egyik részben Microsoft által támogatott kutatása is, amelyben 375 bevándorló és 155 Európában született nőnek - köztük magyarországiaknak - tettek fel kérdéseket iskolázottságukkal és munkájukkal kapcsolatban. A tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezettek hozzávetőleg egyötöde egyáltalán nincs a digitális írástudáshoz szükséges alapvető ismeretek birtokában.

A kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a bevándorló nők iskolázottsága és elhelyezkedési esélyeik között - ennek fő oka valószínűleg az, hogy az őket befogadó államok és az ott működő vállalatok nem, vagy csak részben ismerik el végzettségüket. Az infokommunikációs készségek megléte viszont fontos tényező - azok esetében, akik ilyen jellegű tudással nem rendelkeznek, szignifikánsan magasabb volt a munkanélküliség.

„Mivel azt tapasztaljuk, hogy a női kollégák számára a szakmaiság mellett a másik legfontosabb szempont a rugalmasság."- tette hozzá Fekete Judit, a Microsoft Magyarország hr igazgatója, aki szerint ilyen, hogy a kisgyerekesek akár otthonról is dolgozhatnak, így felelve meg a család és karrier kettős elvárásának. 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.