Hirdetés
. Hirdetés

Elektronikus fizetés a tokiói taxikban

|

A tokióban taxiba szálló utasok nemsokára már fizethetnek elektronikusan is az utazásért, jelentette be három helyi, taxiflottát üzemeltető társaság.

Hirdetés

A BitWallet Edy rendszerét és Japan Railway (JR East) Suica rendszerét is magukban foglaló megállapodások voltak a legfrissebbek azon egyezmények sorában, melyeket jelentősebb szolgáltatók kötöttek az elektronikus pénz (röviden e-pénz) készpénz helyett való elfogadásának elősegítése érdekében, vásárlás és különböző szolgáltatások igénybevétele esetén. A dolgok jelenlegi állása szerint mindkét, a Sony Felica "érintsd-meg-és-menj" smart card platformjára épülő rendszer technológiája nemsokára átalánosan megtalálható lesz a mobiltelefonokban is.

A héten történt bejelentések értelmében ez év augusztusától a Chuo Musen taxitársaság mind a 2552 járműve alkalmas lesz az Edy-rendszerű fizetés elfogadására, a következő évtől pedig a Nihon Kotsu 2798 és a Kokusai Motorcars 2242 taxijában fizethetnek majd az utasok Suica elektronikus pénzzel.

A kezdeti nehézségek után az e-pénz gyors ütemben hódít teret Japán-szerte. Az Edy, melyet a Sony, az NTT DoCoMo és néhány más pénzügyi szervezet is támogat, mintegy harmincegyezer helyen használható már Japánban, többek között közszükségleti elárusítóhelyeken, éttermekben, áruházakban és karaoke központokban. A célzottan Edy kártyákon felül a lehetőséget néhány hitelkártyába, légitársaságok utazó kártyáiba, irodai azonosító kártyákba és gyakran mobiltelefonokba is beépítik. A BitWallet tájékoztatása szerint eddig mintegy tizenhétmillió Edy kártyát állítottak ki, közülük is hárommilliót mobiltelefonokhoz.

A rivális Suica rendszer a JR East Tokió környéki vonatain kezdte pályafutását mint előre fizetett utazási igazolvány, ezután bővült ki az e-pénz funkcióval. Majdnem tizenkétmillió, az elektronikus fizetést támogató Suica kártyát bocsátottak ki idáig, melyeket ötezer-hétszáz helyen lehet használni. A JR East szerint a Suica kártyával történő e-pénzügyi tranzakciók száma - az utazási célú felhasználást nem számítva - naponta eléri a kétszázhatvanezret.

Eredetileg mindkét rendszer plasztik kártyával működött, bár mostanra már számos mobiltelefon is büszkélkedhet beépített Felica támogatással. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a megfelelő alkalmazásokat telefonjukra letöltve igénybe vehetik az Edy és a Suica funkcióit. A Felica platformot széleskörű elterjedtsége miatt más rendszerek is használják, mint például a kereskedelmi hűségkártyák, az NTT DoCoMo pedig nemrégiben kezdett alkalmazni egy Felica-alapú hitelkártya-rendszert. Az e-pénzes szolgáltatáshoz hasonlóan ez lehetővé teszi az ügyfeleknek a telefon segítségével való fizetést, nem szükséges ezentúl műanyag kártyákkal bajlódniuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.