Hirdetés
. Hirdetés

Elektronikus levéltár Magyarországon is

|

Budapest Főváros Levéltárában tegnap tartottak tájékoztatót "Az Elektronikus levéltár megvalósítása Magyarországon" címmel - a Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ismertették az Európa több országában jól működő levéltári rendszerek előnyeit, bemutatták a legújabb digitális rendszerek kihívásait, valamint a Magyarországon megvalósuló elektronikus levéltári rendszer felépítésének fontosabb mérföldköveit.

Hirdetés

Az Elektronikus levéltár projekt elsődleges küldetése, hogy lehetőséget biztosítson nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, feldolgozására, közzétételére és tartós megőrzésére. A projekt megvalósulásával mind az iratokat létrehozó, a közfeladatot ellátó szervek, mind a kutatók online hozzáférnek majd az őket érdeklő dokumentumokhoz. 

„Ma, amikor minden irat elektronikusan keletkezik, az adatok bonyolult hálózati struktúrák mentén válnak
információvá, így eddigi tudásunk elégtelenné vált. A digitális információ korában, releváns memóriaintézménnyé formáljuk a levéltárakat. Ehhez mindenekelőtt hatékonyabb együttműködést kell kialakítanunk az elektronikus közigazgatásért felelős, kormányzati szervekkel és egyenrangú partnereivé kell válnunk azoknak az iratképzőknek, akik meghatározóan elektronikusan hoznak létre iratot.” - mondta el dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

A közelmúltban és jelenleg is több európai országban zajlanak e-levéltári projektek, ezekhez a törekvésekhez csatlakozott Magyarország is. Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese elmondta, hogy a magyarországi projekt az Európában legelterjedtebb szoftvermegoldások adaptálását tűzte ki célul. Magyarország olyan európai országok megoldásait veszi át, mint például az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Svájc és Ausztria. A 2013-ban megvalósuló projekt költségvetése 2,9 milliárd forint, ami 100 %-ban Európai Uniós támogatás.

A T-Systems Magyarország által szállított hardvermegoldás a legnagyobb biztonságú katasztrófatűrő rendszer; a levéltári rendszer fokozott védelmét a legkorszerűbb megoldások garantálják, így nem tűnhet el egyetlen dokumentum sem. A Tessella SDB pedig az Angol Nemzeti Levéltár támogatásával kifejlesztett, a világ számos részében elismert, piacvezető archiváló keretrendszer, amely bevezetésével egy világszínvonalú rendszer kerül Magyarországra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.