Hirdetés
. Hirdetés

Elektronikus őrszem a mozikalózok ellen

|

Az új fejlesztésű eszköz jelentheti megoldást a mozikalózok ellen. A technológia a digitális kamerák képérzékelőjére vadászik a nézőtéren.

Hirdetés

A Georgiai Technológiai Intézet prototípusa képes felismerni egy digitális kamera helyzetét, majd elvakítani azt fehér fénnyel, így a felvétel teljesen használhatatlan lesz. A technológia a nem megengedett helyeken történő fotózást is meggátolhatja, viszont hagyományos filmre rögzítésnél, és úgynevezett SLR kamerák esetében nem használható.

A fejlesztők együttműködnek a filmipar képviselőivel is. Jelenleg Ázsiában okoz legnagyobb gondot a filmes kalózkodás. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) tanulmánya szerint csak 2005-ben 2,5 milliárd dollárost kárt okozott Kínában a kalózkodás az amerikai filmgyártóknak.

A technológia a digitális kamerák képérzékelőjét (CCD) keresi a nézőtéren. Az ilyen szilícium szenzorok visszatükröző felülettel rendelkeznek, vagyis a rájuk verődő fényt visszaverik pontosan a fény forrása felé, tehát nem szórják szét azt. A prototípus két, számítógépre kötött kamerát használ a CCD-kből visszaverődő fény érzékelésére. Ha ilyet érzékel a rendszer, akkor pontosan megállapítható annak helyzete és mozgása. Ezt követően egy projektorból érkező fehér fénnyel egyszerűen elvakítja a CCD-t.

A legnagyobb kihívás annak megoldása, hogy kizárólag a kamerák által visszavert fényt érzékelje a rendszer, vagyis ne zavarjon be például egy nagyobb, fényes fülbevaló. A végleges kialakításban elképzelhető, hogy a bonyolult kétkamerás rendszer helyett fényérzékelő tranzisztort alkalmaznának, s a fehér fény helyett egyszerű infravörös lézert, hiszen előbbi nemcsak a kamerát vakítaná el.

Megoldandó továbbá a "mozgó célpont" helyes érzékelése, eddig ugyanis csak a rögzített kamerát sikerült szabályosan megvakítani a tesztek során. Annyi bizonyos, hogy valami átfogó és olcsó megoldásra van szükség. A Disney 2003-ban a Némó nyomában című animációs film bemutatója során a nagyobb mozikban éjjellátó szemüvegekkel próbálta megakadályozni a kalózok tevékenységét - inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.