Hirdetés
. Hirdetés

Elesik Japán, az utolsó bástya - a floppy lemezeknek végleg befellegzik

|

Érdemes felidézni, hogy az amerikai hadsereg csak három évvel ezelőtt dobta ki az 1970-es évekből származó rendszert, amely floppylemezeket használt a nukleáris erők operatív funkcióihoz.

Hirdetés

Lehet, hogy Japán vezető szerepet tölt be az innováció és a technológia terén, de a minap egy prominens kormányzati személyiség elárulta, hogy néha ragaszkodnak a régi technológiákhoz is. Néhány nappal azután, hogy Taro Kono átvette a digitális ügyek miniszteri posztját, a következőt tweetelte: "A digitális miniszter hadat üzen a floppy lemezeknek."

Kono elmondta, hogy körülbelül 1900 olyan kormányzati eljárás van, amely megköveteli, hogy az üzleti közösség tagjai lemezeket, azaz floppyt, CD-t, MD-t stb. használjanak a kérelmek és egyéb űrlapok benyújtásához. A Digitális Ügynökség megváltoztatja ezeket az előírásokat, hogy online felületeket is használhassanak.

Első hallásra hihetetlen, hogy a kormányzati munkát molst akarják csak teljesen átállítani a 21. századi módszerekre a technológia nagyhatalmának számító Japánban, méghozzá 11 évvel azután, hogy a Sony legyártotta az utolsó floppy lemezt. Kono azt mondta, hogy végre le akarja cserélni a tárolóeszközt, és mindent online akar csinálni helyette.

Nem ez az első alkalom, hogy Kono támadásba lendül a régi technológia ellen. Tavaly, amikor közigazgatási reformminiszterként beszélt, világossá tette, hogy meg akarja szabadítani a kormányhivatalokat a faxgépektől, és világossá tette, hogy az e-mail jobb módja lenne a kommunikációnak. Néhány minisztérium azonban visszautasította ezt, azzal érvelve, hogy a faxkészülékek biztonságosabbak, mint az online kommunikáció.

Hirdetés

Kono megjegyzései a 2020-as világjárvány korai szakaszában megfogalmazott kritikákat követték, amikor az orvosok arra panaszkodtak, hogy az új COVID-esetekről kézi papírmunkát kell végezniük, mielőtt az adatokat az adatgyűjtési folyamat részeként faxon elküldik a közegészségügyi központoknak. Végül 2020 augusztusában bevezettek egy online jelentési rendszert.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Mielőtt túl szigorúak lennénk Japánnal vagy kuncognánk rajtuk, érdemes felidézni, hogy az amerikai hadsereg csak három évvel ezelőtt dobta ki az 1970-es évekből származó rendszert, amely floppylemezeket használt a nukleáris erők operatív funkcióihoz. Ezt aztán szilárdtest digitális tárolási megoldással (SSD) váltotta fel.

Kono floppylemezek elleni háborúja egy másik 2018-as epizódot is felidéz, amikor egy hónappal azután, hogy kinevezték Japán kiberbiztonsági miniszterévé, Yoshitaka Sakurada nyíltan bevallotta, hogy soha nem használt számítógépet. Amióta független vagyok, azaz 25 éves korom óta, én oktattam a munkatársaimat és a titkáraimat. Soha életemben nem használtam számítógépet" - mondta akkor. Sakurada már nincs a posztján - jegyezte meg némi malíciával a mostani floppy-fordulatról beszámoló Digitaltrends.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.