Hirdetés
. Hirdetés

Életmentő, minőségi szoftverek

|

Az egészségügyben az informatika, így a szoftverek is megkerülhetetlenek. A HP Application Lifecycle Management (ALM, Alkalmazás Életciklus Menedzsement) eszközei a garanciái a minőségi szoftverek előállításának.

Hirdetés

Mint az élet számos más területén,az egészségügyben is, az informatika beleértve a szoftvermegoldásokat is, meghatározó fontosságúak - ismerteti Kirchner Zoltán Barabás, a HP közép-európai régiójának vezető szoftvertanácsadója. Ám, míg egy bank esetében a rossz minőségű alkalmazásnak „csupán" az a következménye, hogy mondjuk rossz számlára landol egy utalás, addig a gyógyszeripar, az egészségügy esetében egy rosszul címkézett gyógyszer, rosszul adagolt hatóanyag az emberi életet veszélyezteti. Az egészségügyben használható szoftvereknek a lehető legmagasabb minőségben kell támogatniuk az adott informatikai megoldást, hiszen kritikus területen nyújtanak szolgáltatást.

Teljes körű nyomon követés

A HP ALM eszközök lehetővé teszik, hogy az adott intézmény a készülő szoftverek teljes életciklusát figyelemmel kísérje.

Az eszköz egy alkalmazás születése során követi, hogy milyen igények, milyen ötletek merültek fel, számon tartja a fejlesztési fázisokat, a tesztelést, az esetlegesen felmerülő hibákat, azok javítását, a határidők betartását, illetve további, egyénileg megadható paramétereket is képes figyelni. Az átfogó menedzsment mellett a tesztelést is támogatják a HP ALM eszközei. Az automatizált tesztelő eszközök az embernél rövidebb idő alatt, kisebb hibaszázalékkal tesztelik a terméket, így magasabb minőségű végtermék áll elő, mindeközben a HP szaktudását is nyújtja a teljes folyamat mellé.

A tesztelés három területét támogatja automatizáló eszközökkel a HP - mondja Kirchner Zoltán Barabás. Az első a funkcionális tesztelés. A rutinszerű, ismétlődő manuális munkát érdemes automatizálni. Tehát egy „robot" nézze meg, hogy például adott szoftvergomb megnyomása után valóban ugyanaz történik-e, mint ami eddig is történt. Egy másik ága a terheléses tesztelés, amikor még a végső termék elkészülte előtt azt szimulálják, hogy mi történik, ha egyszerre 100-200 (akár több ezer) felhasználó kezdi el használni a terméket. Ahol a „robot" teljesítménybeli problémákat lát, felgöngyölíti a hiba forrását ezzel megkönnyítve és gyorsítva annak kijavítását. A harmadik terület az alkalmazások biztonsági tesztelése: az egészségügyben kiemelten fontos a betegek adatainak, vagy például az ipari titkoknak a védelme. Ez a terület nagyon fontossá vált az utóbbi években, mivel a hagyományos biztonsági megoldások, mint például a tűzfalak, már olyan magas szintű védelmet nyújtanak, hogy a hekkerek a kisebb ellenállás felé terelődnek és a szinte védtelen alkalmazásokat támadják. Ma már a támadások döntő többsége ezt a területet érinti, ezért az automata szoftver egy hekker tudásával felvértezve, de jó célra használva nézi meg azt, hogy vannak-e az adott alkalmazásnak sérülékenységei. Ha sérülékenységeket tár fel, akkor azokat egy jelentésben összesíti megjelölve a találatok súlyosságát illetve azt, hogy milyen módon lehet a biztonsági rést befoltozni.

Nagyon sok esetben nem érdemes mindent automatikusan tesztelni. A HP a manuális tesztelést a világon egyedülálló módon támogatja az ALM egyik komponense segítségével, mellyel gyorsabban, hatékonyabban végezhetünk el több manuális tesztet és még az adminisztrációs terhet is csökkenthetjük - teszi hozzá be Kirchner Zoltán Barabás.

Napi 3 millió dollár

A HP ALM megoldásait az észak-írországi Almac csoport is sikeresen használja. A gyógyszergyártónak a helyi és amerikai (FDA) gyógyszerészeti hatóság előírásainak is meg kellett felelnie. Hatósági ellenőrzéskor tisztán dokumentált eljárásokat és belső céges auditokat keresnek, melyek bizonyítják, hogy az előírásokat minden esetben követik. Az ALM alkalmazások használata előtt hosszan és kézzel történtek a tesztelési ciklusok. Ezeket többször is meg kellett ismételni, hiszen mindegyiket egy külön validációs csoport vezette. Az Almac a HP ALM eszközei közül két alkalmazást választott: a HP Quality Center-rel meghatározták és betartatták a megkövetelt, előírt folyamatokat, a HP QuickTest Professional megoldással pedig az audit követelmények betartásával tudnak gyorsan, nagy mennyiségű automatikus tesztelést végezni.

A bevezetéseket követően az összes tesztadathoz csoport szinten hozzáfértek, a legtöbb folyamatot automatizálták és két hónappal hamarabb fejezték be egy nagy ERP rendszer tesztelését. Minden nap, mely meggyorsítja egy termék piaci bevezetését, átlagosan 3 millió dollár bevételt jelent a cégnek. Az újonnan bevezetett alkalmazások segítségével a termékek véglegesítésének ideje 20 százalékkal csökkent.

Már Magyarországon is

A magyarországi bankok és biztosítók között de facto sztenderd eszközöknek számító HP Quality Center-t és HP QuickTest Professional-t választotta az egyik vezető magyar gyógyszeripari cég is. A bevezetés célja, hogy a megoldás segítségével a cég megfeleljen a belső és külső auditoknak (FDA) és nemzetközi előírásoknak, továbbá, hogy a sok élő munkát igénylő manuális tesztelés jó részét kiváltsa automatikus teszteléssel.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.