Hirdetés
. Hirdetés

Elhunyt a Fortran atyja

|

John Backus, az első széles körben használt programozási nyelv fejlesztőcsapatának vezetője 82 éves volt.

Hirdetés

Backus karrierje 1950-ben kezdődött az IBM-nél. Akkoriban programozóként az volt a feladata, hogy megoldást találjon a számítógépek programozásának egyszerűsítésére. Munkaadója megbízta, hogy indítson el egy ilyen irányú kutatási projektet, és toborozzon fejlesztőcsapatot annak megvalósítására. Hét évvel később munkájuk meghozta az eredményt: megszületett a Fortran programnyelv.

A Fortran (Formula Translator) lehetővé tette, hogy a tudósok és mérnökök olyan nyelvet használjanak a programozáshoz, amely ismert matematikai kifejezéseken alapszik. A Fortrant a tudományos társadalom gyorsan elfogadta, és még ma is használják. Sőt, az ebben használt fordítóprogram alapján tervezik a mai fordítóprogramokat is.

John Backus több nemzetközi tudományos díjat kapott a Fortran létrehozásában játszott szerepéért, és 1991-es nyugdíjazásáig az IBM-nél dolgozott. Az egyik legelső magasabb szintű programozási nyelv atyja otthonában hunyt el, végelgyengülésben.

fortran.jpg
Az első Fortran programozói kézikönyv 1956 októberéből


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.