Hirdetés
. Hirdetés

Elindul a 4G-vel a Telekom

|

Idén ki lehet próbálni, 2012 januárjától elő is lehet fizetni a szupergyors mobilinternetre.

Hirdetés

Jövő év január 1-jén elindítja kereskedelmi 4G/LTE szolgáltatását a Magyar Telekom - jelentette be Christopher Mattheisen vezérigazgató. Az addig hátralévő három hónapban felhasználók bevonásával tesztelik a hálózatot. Jelenleg Budapesten 80 LTE-bázisállomás üzemel, a tervek szerint év végére számuk megháromszorozódik. Várhatóan 2012-ben az egész fővárost lefedi a 4G-hálózat. Az éles tesztben 500 lakossági, kis-, közép- és nagyvállalati ügyfél vesz részt, kiválasztásukhoz segítségül hívják a közösségi hálózatot. Az újgenerációs hálózat kiépítésében a Telekom fő partnere az Ericsson és a Cisco.

A 4G/LTE révén a felhasználók a jelenleginél lényegesen nagyobb sebességen, továbbá kisebb késleltetési idővel vehetik igénybe a mobilinternetet. A technológia a szolgáltatók számára is előnyös, mivel az új berendezések kisebb helyigényűek, könnyebben üzemeltethetők és kisebb energiafogyasztásúak, mint elődeik.

A Telekom idén májusban indított nagyarányú hálózatfejlesztést, aminek során eddig közel 400 HSPA+ bázisállomást helyeztek üzembe. A HSPA+ technológiával a maximális letöltési sebesség 21 megabit/másodperc. A tervek szerint 2013-ban a HSPA+ az egész országban elérhető lesz, tehát a 4G/LTE hálózat fejlesztése mellett tovább folytatódik a HSPA+ technológia elterjesztése.

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a 4G/LTE az elkövetkező 10-15 év meghatározó mobiltechnológiája. A korszerű rádiók már magukban foglalják a 2G, a 3G és a 4G berendezéseket is. A hálózatfejlesztésekben a Telekom épít a jövőben megszerezhető frekvenciákra. Induláskor a 4G/LTE berendezések az 1800 megahertzes tartományban működnek. Cél, hogy a 4G/LTE alapú szolgáltatásokat beltéren is használhassák az ügyfelek.

A Telekom díjcsomagjai is igazodnak a valódi szélessávú mobilinternet szolgáltatáshoz. Az augusztus 1-jén bevezetett, 16 és 26 gigabájtos Net&Roll díjcsomagokat két hónap alatt közel 6000-en választották. Ez is jelzi a hatalmas sávszélesség-éhséget - mutatott rá Király István marketing vezérigazgató-helyettes. Januárban megjelenik a Net&Roll 4G díjcsomag, amely 40 gigabájt adatforgalmat tartalmaz, és amelyben a tervezett garantált letöltési sebesség 4 megabit/másodperc lesz. Az új csomagot 11900 forint havidíjért adja a Telekom.

A 4G/LTE alapú szolgáltatásokat jelenleg USB-portra csatlakoztatható mobil stickkel lehet igénybe venni. Egyelőre nincs a piacon olyan készülék, amivel telefonálni is lehetne a 4G-hálózaton.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.