Hirdetés
. Hirdetés

Eljött a flash tárolók ideje

|

A félvezető alapú tárolóeszközök jelenlegi ára és kapacitása egyre több vállalat számára teszi megfontolandó lehetőséggé a technológia bevezetését.

Hirdetés

Öt elterjedt tévhit él a vállalati felhasználók körében a félvezető alapú (flash) tárolási technológiáról az IDG Research nemrégiben közzétett kutatási eredményei szerint – kicsi a kapacitása és drága, nincs szükség a teljesítményére, nem teljesít jól a hibrid megoldásokban, nehéz a felügyelete, kockázatos a bevezetése a gyártók instabilitása miatt –, ami komolyan akadályozza elterjedését.

Hirdetés

Márpedig a piaci igényeknek való megfelelés és a versenyképesség megőrzése érdekében szükségük lehet a cégeknek a flash tárolók által nyújtott teljesítményre, ráadásul a technológia immár kedvező áron beszerezhető a vállalati informatikai infrastruktúrákra szakosodott, ismert szállítóktól. Cikkünkben a kutatási jelentés alapján sorra vesszük az alkalmazást hátráltató tényezőket és eloszlatjuk a félreértéseket.

Most akkor drága vagy sem?
A félvezető alapú tárolóeszközökkel kapcsolatban leginkább a magas ár és a kis kapacitás miatt aggódnak az informatikai vezetők, amit az alapozott meg, hogy az első flash tárolótömbök megvásárlását akkoriban nem sok vállalat engedhette meg magának. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az eltárolandó adatok mennyisége exponenciális mértékben nő, és az IDG Research felmérése szerint az informatikai beszerzésekben döntő vezetők több mint 80 százaléka nagyon fontos vagy kritikus tényezőnek minősíti a költségeket, amikor tárolási megoldások beszerzését fontolgatja, akkor nem meglepő, hogy a válaszadók 57 százaléka jelölte meg a flash tárolással kapcsolatos legfontosabb aggályként a kezdeti kiadásokat, míg a második helyen a kis kapacitás végzett.

A flash tárolási költségek miatti aggodalom olyan nagymértékű, hogy a megkérdezettek 45 százaléka ezt jelölte meg annak első számú okaként, hogy miért nem újítja meg tárolási stratégiáját, miért nem fejleszti tovább tárolásarchitektúráját, vagy miért nem keres más típusú tárolási megoldásokat. Márpedig szakértők szerint ez a tévhit sajnálatos módon megakadályozza az érintett vállalatokat abban, hogy élvezhessék a flash technológia gyorsaságát, és végső soron csökkenthessék működési költségeiket. Ugyanis a félvezető alapú tárolóeszközök jelenlegi ára és kapacitása sok vállalat számára teszi megfontolandó lehetőséggé a technológia bevezetését. Több flash gyártó is a hagyományos merevlemezes tárolóeszközökével összemérhető áron kínálja termékeit, ráadásul deduplikáció és tömörítés alkalmazásával jelentősen csökkenthető a kapacitásigény, és növelhető a tárolás hatékonysága.

 

Szükség van-e a teljesítményére?
Közismert, hogy a flash technológia gyorsabb a hagyományos merevlemezes tárolásnál, ugyanakkor az is igaz, hogy korábban nem minden vállalatnak volt szüksége e megnövelt teljesítményre. Manapság azonban a szervervirtualizáció, a big data, az üzleti elemzések, a virtuális desktop infrastruktúra (VDI) és az online tranzakciófeldolgozás korában jelentősen megnőtt a nagyobb alkalmazásfuttatási teljesítmény iránti igény. Az IDG Research felmérése szerint a válaszadó informatikai vezetők 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vállalata számára nagyon fontos vagy kritikus fontosságú az alkalmazásfuttatási teljesítmény felgyorsítása, és túlnyomó többségük (80 százalékuk) aktívan keres más típusú tárolási megoldásokat annak érdekében, hogy fokozza az alkalmazásfuttatás sebességét és növelje informatikai infrastruktúrája teljesítményét.

Ez egyúttal azt is jelzi, hogy a jelenleg alkalmazott megoldásuk már nem felel meg az igényeiknek. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a flash tárolókat jelenleg már használó vállalatok azok nagyobb teljesítménye miatt tértek át az új technológiára. Például olyan VDI környezetekben, ahol nagy bootviharok tapasztalhatók vagy hatalmas mennyiségű I/O műveletet kell kezelnie a tárolótömböknek, kizárólag a flash technológia nyújtja a megfelelő működéshez szükséges teljesítményt. Ugyancsak jó hasznát vehetik a vállalatok a flash tárolóknak, ha nagyteljesítményű adatbázisokat, valamint üzleti és pénzügyi elemző alkalmazásokat futtatnak vagy online tőzsdei tranzakciókat végeznek. És ahogy a flash technológia egyre olcsóbbá válik, mind több vállalatnál veszik majd fontolóra, hogy alkalmazzanak-e még egyáltalán hagyományos merevlemezes meghajtókat.

Jól teljesít-e hibrid környezetben?
A hagyományos meghajtókból álló tárolótömböknél alkalmazott szoftveres funkciók – replikáció, pillanatfelvétel, deduplikáció – korábban nem voltak elérhetők a flash tárolóknál, ezért a flash technológiát csak olyankor használták a vállalatok, ha kivételesen nagy teljesítményre volt szükségük, és a flash tárolóeszközöket elkülönítették a többi tárolási megoldástól. Manapság azonban már rendelkezésre állnak hibrid tárolási megoldások, amelyek a flash tárolók gyorsaságát ötvözik a hagyományos merevlemezek nagy kapacitásával.

Ráadásul a gyártók újraírták a szoftvereket a félvezető alapú tárolók lehetőségeinek teljes kihasználásához. Így immár olyan hatékonyságnövelő funkciók vehetők igénybe, mint a data tiering, amely automatikusan mozgatja az adatokat a tárolási rétegek között; a thin provisioning, amely lehetővé teszi, hogy vállalatok csak a működésükhöz szükséges tárolókapacitást vásárolják meg; a gyakran használt adatokhoz elsőbbségi hozzáférést biztosító SSD olvasási caching; valamint a storage pooling, amely virtualizálja a tárolást többféle meghajtótípuson. A tipikus alkalmazásoknál a hibrid tárolótömbökben található hagyományos merevlemezek adnak otthont a vállalatok által eltárolni kívánt adatok túlnyomó részének, míg a gyakran elért információk a gyors flash meghajtókon kapnak helyet.

A vállalatok egyre növekvő mértékben alkalmaznak flash tárolóeszközöket és használják ki a nagy teljesítmény által kínált előnyöket. Az IDG Research-féle felmérés válaszadóinak 85 százaléka vélekedett úgy, hogy egy új tárolási megoldás kiválasztásakor nagyon fontos vagy kritikus fontosságú, hogy integrálni lehessen a meglévő infrastruktúrába. A félvezető alapú tárolók üzembe állítását fontolgatók háromnegyede pedig a hagyományos merevlemezek kiegészítőjeként kívánja a fejlesztést megvalósítani.

Nehéz lenne a felügyelete?
A felmérésre választ adó informatikai vezetők fele szerint egy új tárolási megoldás kiválasztásakor elsődleges fontosságú szempont, hogy a felügyelete egyszerűen megvalósítható legyen. Ezen nincs is mit csodálkozni, mivel csupán 11 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a vállalatánál jelenleg használt tárolási infrastruktúra kiválóan menedzselhető, és jó minősítést is csak a 30 százalékuk adott.

A vállalati IT-részlegek folyamatosan keresik annak a módját, hogy kevesebb ráfordítással több mindent meg tudjanak valósítani, s ahhoz, hogy képesek legyenek jobban megfelelni az üzleti elvásásoknak, csökkenteniük kell a felügyeleti tevékenységek rájuk háruló terheit. Ennek megfelelően a válaszadók több mint a negyede aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a flash tárolóeszközök üzembe állítását követően újabb, az eddigiektől eltérő adminisztrációs eszközöket is kell majd használniuk.

Aggodalmuk nem alaptalan, hiszen a flash tárolók megjelenésének kezdeti időszakában a rendszergazdáknak manuálisan kellett átvinniük a nagy teljesítményt igénylő munkafolyamatokat a hagyományos tárolókról a félvezető alapú eszközökre. Ma viszont a gyártók nagy része már olyan megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik az adatok mozgatását a különféle típusú tárolótömbök között a működés megakasztása nélkül. Így eltűnnek a vállalati infrastruktúrából az egymástól elszigetelt, külön felügyeletet igénylő adatsilók: egy kizárólag flash eszközökből álló tárolótömb és egy hagyományos, merevlemezes tömb között automatikusan mozgathatók az adatok.

Megbízhatók-e a gyártók?
Az informatikai vezetők harmadik legfontosabb aggodalma a flash tárolóeszközökkel kapcsolatban a gyártói stabilitás hiánya (a válaszadók 27 százaléka jelölte be ezt a lehetőséget a felmérés kérdőívén), aminek hátterében az áll, hogy a gyártók között sok a rövid múlttal rendelkező startup vállalkozás. Az új technológiák esetében természetes jelenség a startupok nagy száma, ilyenkor a kockázatkerülő vállalatok megvárják, amíg a piac stabilizálódik. Az IDG Research kutatási jelentése szerint a flash tárolók piacán ez a folyamat már lezajlott: a technológia immár beszerezhető a vállalati informatikára szakosodott, sok éve stabilan működő, ismert szállítóktól.

Ezek a cégek komoly összegeket invesztáltak a flash technológiába, és olyan szoftvercsomagot kínálnak félvezető alapú tárolóeszközeikhez, amellyel hatékonyan és egyszerűen felügyelhetők, illetve optimalizálható a működésük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.