Hirdetés
. Hirdetés

Ellentmondó vélemények az FCC új internetszabályozásáról

|

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága megszavazta az internet semlegességét biztosítani hivatott szabályozás legújabb változtatásait. A friss rendeletcsomag a szakmai és a jogvédő szervezetek körében egyaránt ellentmondásos visszhangra talált.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (Federal Communications Commission, FCC) kedden fogadta el az internet semlegességével kapcsolatos amerikai szabályozás (Net Neutrality Rules, NNR) legfrissebb, a piaci szereplők és érdekvédelmi szervezetek bevonásával megalkotott változatát. Az FCC rendelkezései komoly polémiát indukáltak; az egyik legnagyobb észak-amerikai széles sávú internetszolgáltató, a Verizon egyenesen megkérdőjelezte az FCC illetékességét az ügyben.

A Verizon szóvivője nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a vállalat pert fontolgat az FCC-vel szemben, ám Tom Tauke, a szolgáltató közösségi ügyekért felelős felelős alelnökének legutóbbi kijelentései arra utalnak, hogy tovább folytatódhatnak az internet semlegességével kapcsolatos csatározások. A Verizon továbbra is ?konstruktív együttműködésre törekszik" ez ügyben az FCC-vel és a kongresszussal - olvasható Tauke nemrég kiadott közleményében.

?A mai bejelentés alapján úgy tűnik, hogy az FCC az eddiginél is szélesebb körű befolyást követel magának a széles sávú vezetékes és vezeték nélküli hálózatok - mi több, az egész internet - felett - jelentette ki Tauke. ?Ez a fajta, stabil törvényi felhatalmazástól nem támogatott befolyásfolyamatos bizonytalanságot teremtene az iparági, innovációs és befektetői körökben. Ez hosszú távon kimondottan ártalma lenne a felhasználókra és az egész nemzetre nézve" - tette hozzá a Verzion vezetője.

Az FCC döntését egyes iparági szereplők és az internet semlegességéért küzdő civil szervezetek egyaránt kritikusan fogadták. A jogvédők szerint az internet szabadságával kapcsolatos, hét éve folyó vitát lezáró rendelet elfogadásával az FCC ?fontos lehetőséget szalasztott el".

A szervezet elnöke, Julius Genachowski által keresztülvert szabályozás, megtiltja ugyan a széles sávú szolgáltatóknak azt, hogy legális webes tartalmakat blokkoljanak és ok nélkül befolyásolják az internetes forgalom alakulását, ám egyes speciális szolgáltatások esetén mentességet biztosít nekik a fenti szabályozás alkalmazása alól.

A Verizon elkötelezett a ?nyílt és egészséges" internet ügye mellett, és nehezményezi, hogy az FCC döntése alapjaiban változtatja meg az Egyesült Államoknak az internets szabályozását megakadályozni kívánó eddigi gyakorlatát - hangsúlyozta Tauke.

A most elfogadott szabályozás ellen befolyásos republikánus politikusok is szót emeltek. Köztük Cliff Stearns floridai képviselő és Kay Bailey Hutchison texasi szenátor, akik kedden, a határozat kapcsán nyilatkozva kijelentették: mindent megtesznek azért, hogy az FCC megváltoztassa a döntését.

Az internet függetlenségéért küzdő érdekvédelmi szervezetek szerint az FCC által efogadott szabályok nem álltak ki elég határozottan a háló semlegessége mellett. Craig Aaron, a Free Press nevű médiareform csoport igazgatója szerint a szabályok megalkotásakor túlságosan is szem előtt tartották az iparági lobbi kéréseit.

?Csalódottak vagyunk, amiért az elnök (Julius Genachowski) figyelmen kívül hagyta azt az elsöprő erejű civil támogatást, ami az internet semlegességének megóvását célozza. Ehelyett olyan, az iparági szereplők által írt szabályokat fogadtatott el, amelyek az internet történetében először, lehetővé teszik a szolgáltatók számára egyes oldalak diszkriminálását" - olvasható Aaron közleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.