Hirdetés
. Hirdetés

Előnyben az Intel

|

Az Intel bejelentette az egy ideje már Woodcrest kódnéven ismert, a Core mikorarchitektúrán alapuló, kétmagos Xeon 5100 processzorcsaládot.

Hirdetés

Az év elején még arról cikkeztünk, hogy az AMD fölénybe került Opteronjaival az Intel Xeon családjával szemben a szerverek piacán. Mostanra, az év közepére azonban fordult a kocka. Az Intel új mikroachitektúrára épülő Xeon 5100-as családja a régi Xeon generációk mellett a konkurenciát is lepipálja, legyen szó akár a számítási teljesítményről, hőtermelésről, vagy fogyasztásról.

Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group alelnöke a New Yorkban rendezett bemutatón 40 százalékkal kisebb energiafelvételről és hároszorosára nőtt kapacitásról beszélt. Megfogalmazása szerint a Xeon 5100 hatalmas lépést jelent az IT szakemberek előtt álló olyan kihívásokkal szemben is, mint a helykihasználás, a hűtési problémák vagy a szerver funkciók sikeres megoldása.

Az új processzorok egyetlen, 65 nanométeres csíkszélességű szilíciumlapkán tartalmazzák a két magot, melyek közös, négy megabájtos másodszintű gyorsítótáron osztoznak. Az új Xeonok jelenleg hat kivitelben léteznek, 1,6 és 3 gigahertz közötti órajeleken. Az olcsóbb változatok még 1066 megahertzes külső órajelen futnak, míg a gyorsabbak már 1333 megahertzes front side busszon működnek.

Az új chipek illeszkednek az Intel Bensley kódnevű platformjába, mint ahogy a májusban megjelent Xeon Dempsey is. A platform a gyorsabbnak és megbízhatóbbnak mondott FB-DIMM memóriarendszert alkalmazza, a gyorsabb adatátvitelt pedig az új Intel I/O gyorsító technológiával támogatja. Az Intel jövőre ígéri a két Woodcrest processzor közös tokba "csomagolásával" létrehozott, négymagos Clovertownt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.