Hirdetés
. Hirdetés

EMC: Nyilvános felhő szolgáltatás dömping várható

|

Az EMC vezetője szerint bőven lesz miből választani a felhő szolgáltatások piacán és a számítástechnika is mobil irányba fordulhat ezáltal.

Hirdetés

Az EMC fejese, Joe Tucci szerint az IT ügyfelek hamarosan több száz használható felhő szolgáltátó közül választhatnak és nem fogja pusztán néhány nagy beszállító lefedni a piacot. Meglátásait az EMC World konferencián osztotta meg hétfőn, Bostonban.

Az EMC is fejleszti saját felhő szolgáltatását Atmos Online néven, ez egyszerre ajánl háttértár és kiszolgáló kapacitást az interneten keresztül, hasonlóképpen, mint az Amazon népszerű Simple Storage Service és Elastic Compute Cloud. Ugyanakkor az EMC marketingerőfeszítéseivel arra fókuszál, hogy segítse ügyfeleit egy saját számítási hálózat kiépítésében, mely képes együttműködni a nyilvános felhőkkel.

?Több tízezer privát és több száz nyilvános felhőnk lesz majd" - mondta Tucci.

Tucci elmondta, hogy néhány iparági megfigyelő azt jósolja, hogy a felhő piac csupán két-három nagy beszállító játszótere lesz majd, de az EMC ?egészen másként látja a jövőt (...) a belső adatközpontok privát felhőkké lesznek, a külső adatközpontok - szolgáltatókon keresztül - nyilvános felhőként elérhetők majd és mindezek együttműködnek."



Az Atmos Online, az EMC nyilvános felhő piaci vállalata már rendelkezik egy működő storage szolgáltatással, számítási szolgáltatása pedig béta állapotban van.

?Éles ügyfeleink vannak, akik már dolgoznak és most dolgozzuk ki marketing terveinket" - mondta Tucci. Nem árult el sokat az EMC technológiai terveiről az Atmos Online-t illetően, annyit mondott, hogy az EMC partnereire támaszkodik, hogy alátámassza számítási szolgáltatásait. Ugyan elsősorban háttértárakkal, adattárolással foglalkozott eddig az EMC, de Tucci szerint ?csak néhány olyan valós alkalmazás létezik, ahol pusztán tárhelyre van szükség, leggyakrabban adattárolásra és számítási kapacitásra együttesen jelentkezik az igény.

Tucci egyértelművé tette, hogy az EMC szeretné ezt a heterogén szolgáltatási igényt partnereivel együttműködve és nem versengve kielégíteni, szívesen együttműködnek azokkal a szolgáltató partnerekkel, akiknek erre megvan a kapacitásuk.

Tucci szerint az EMC partnereivel karöltve átfogóbb megoldást képes nyújtani, mint az Amazon, a virtualizációs technológiának köszönhetően. Nem véletlen, hiszen az EMC tulajdonában van a Vmware, melynek virtualizációs platformja egy egészen új fajta operációs rendszer a számítási hálózatok számára. Elárulta, hogy felhőik majdnem kizárólag Intel x86-os architektúrájú kiszolgálókra épülnek majd, melyekből igen erőteljes rendszerek építhetők. A Cisco Unified Computing System-nek és más idegen technológiáknak is nagy jelentőséget tulajdonít a vezér a privát felhők építésében, hiszen az EMC jelenleg nem gyárt szervereket vagy hálózati eszközöket.



Tucci beszédében egy további érdekes témát is felvázolt, azt, hogy miként sietteti a centralizált adattárolás terjedése a számítástechnikát a hagyományos, merev asztali gépek világából a mobil számítástechnika felé. Ha a személyes információk központilag tárolódnak, mondjuk egy számítási felhő szolgáltatásban, akkor a felhasználók szabadon választhatnak ?menő" kliens eszközöket is. Sokan iPad-ot akarnak majd, mások egy okostelefonnal vagy laptoppal és egy szimpla mobillal oldják majd meg a munkát.

?Azt gondolom, hogy a személyi számítógép koncepciója drámai változásokon megy át. Nyilvánvaló, hogy sokkal mobilabb lesz" - mondta. ?Mindenféle kombinációk előfordulnak majd. Elég csak itt körülnéznem és látom, milyen sok hallgatónak van laptopja, mellette egy okostelefonnal"


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.